Точното диагностициране на грипа може да помогне на болните да предотвратят разпространението на вируса и да се възстановят по-бързо

Настинка ли имате или грип? Разпознаването на разликите между двете заболявания би ви било от полза, ако имате грип и не искате да заразите своите близки, колеги и съученици. Това би улеснило и действието на противовирусните лекарства, които са най-ефективни през първите 48 часа от инфекцията.

Затова ранната диагноза е от значение.

Хората нямат навика да се изолират на легло, докато не са напълно сигурни, че ги е втресло. Така човек, заразен с вируса на грипа, може да разпространява заразата между 24 часа преди и до седмица след проявата на първите симптоми.

"Жените са най-склонни да пренебрегват дращенето в гърлото и главоболието - и продължават да натискат педала в забързаното всекидневие, убедени, че имат просто настинка. А грешната диагноза на симптомите удължава времето, през което биха могли да прехвърлят вируса върху други хора - неволно и напълно ненужно", обясняват медицински кадри.

Сезонните грипни вируси се предават лесно от човек на човек по въздушно-капков път, когато болният кашля, киха, говори или се храни. 

И настинките, и грипът причиняват главоболие, но при вируса на грипа се проявяват още зачервено гърло, болки и суха кашлица, отпадналост и треска, докато настинката обикновено се проявява с хрема и запушен нос. Инфографиката, изготвена от Maid Brigade, показва още прилики и разлики.

Сезонът на грипа в Северното полукълбо обикновено започва през октомври и продължава до края на април. Ранната диагноза и лечението са важни за предотвратяване на усложнения като бронхити, ушни инфекции, синузит или пневмония, които вкарват около 15% от заболелите в болница.

Източник: Maid Brigade