Новите учебници ще са факт, след като бъдат приети нов закон за образованието и програмни образователни стандарти

Нови учебници с адекватно съдържание. Това обеща министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Нови учебници, но не от следващата година

Те обаче няма да са факт още от следващата следващата учебна година, тъй като първо е нужно да има нов закон за образованието. След това това трябва да се изработят програмни образователни стандарти и едва тогава щяло да дойде време за пренаписване на учебниците, уточни министърът.

Има големи недоразумения в учебниците, за това ни сигнализират постоянно родители. За учебниците по история Министерството на образованието писа до БАН без да получи отговор, както и до Софийския университет, откъдето отговориха, че историческите факти подлежат на интерпретация и авторите имат свобода, която после подлежи на одобрение. Така че министерството не може да настоява за друго съдържание в учебниците, а само да помоли любезно. Освен това не може да има нови учебници, преди да се гласува новият закон за образованието. Но ние ще се отървем от тези учебници, това го гарантирам, коментира министърът.

Учителят е по-важен от учебника

Министър Танев изрази мнение, че добрите учители нямали нужда от учебник, и даде за пример своя преподавател по история от Първа английска гимназия Асен Николов. "Учителят е по-важен от всеки учебник", подчерта той. Също така стана ясно, че 25 май ще бъде учебен ден.

Вчера в МОН бе представена новата улеснена процедура за издаване на удостоверение за квалификация на нерегулирани професии.

Източник: в. "Стандарт"