Образователното министерство работи и по идеята за дуално образование

Отново се заговори за въвеждането на предмет гражданско образование, като този път минстърът на науката и образованието проф. Тодор Танев наблегна изключително на идеята пред сутрешния блок на БНТ.

Гражданското образование - задължително

"Идеята за гражданско образование има различни компоненти в себе си. Децата трябва да са наясно каква е разликата между министър-председател и президент, между ляво и дясно в политиката, между банков чиновник и адвокат. За да стигнем до смяна учебниците, трябва да се сменят учебните програми. Тези програми трябва да съответстват на новия закон", поясни Танев.

Според него това са теми, които не могат да се изучават в икономическите науки, по история или по география. Трябва да има нови учебни програми, които да съответстват на новия закон, след това трябва да се напишат новите учебници.

Виж още: Първи стъпки за лекуване на едно болно общество

Нови учебници и нова програма

"В момента се прави реформа, в момента се водят сериозни дебати по нов закон. Вършим работата си. Свикал съм консилиум от 7 министри, с които да обсъдим възможностите за професионално образование, заяви Танев.

"Има проблеми с учебниците, но първо трябва да се реформира системата. Грешката не може да дойде от огромния брой учебници по даден предмет. Грешката идва от факта, че учебниците не са преразглеждани на всеки четири години. Най-вероятно това се дължи на силно учебникарско лоби. В момента вършим много работа по образователната реформа. Вървят непрекъснато дебати и обществени дискусии", категоричен беше проф. Танев.

Колежанско образование

"Имаме една чудесна идея в министерството - в момента заедно с швейцарци и австрийци обмисляме възможност за дуално образование. Това е колежанско образование - тези които искат да получат образование над средното. Това е една много гъвкава система с право на кредит", заяви министърът и подчерта, че днес ще проведе срещи с австрийски и швейцарски експерти.

"Аз съм на мястото си, за да успокоя тази тема", добави той относно реформите в образованието. Ние живеем в информационно време, децата получават информация през интернет, която сами си намират, това не е добре, би трябвало да получават информация в училище, смята Танев.

Виж още: 54-ти сме по конкурентоспособност в света

Университет за възрастни 

Според просветния министър на идеята за университетите за възрастни ѝ трябва време, за да мине време и да узрее тази идея.

"Това не е университет от вида на СУ. Това е място, където може да се извършва преквалификация, може да се извършват експерименти с възрастни - психолози да изследват третата възраст, историци да изследват националната памет. Тези от пенсионерите, които пожелаят, биха могли да ползват този университет. Този университет е в помощ на възрастните, подчерта министърът. Това е една идея, не съм тръгнал да го правя в момента. Този университет за третата възраст изобщо не ми е приоритет. Държавна пара за него няма да отиде, каза министър Танев.