Авторите разчитат на разкази на очевидци и документи

"Последният македонски пророк". Това заглавие носи "игрално-документалният" филм на македонската телевизия Канал 5, посветен на пророчицата от Петрич Баба Ванга.

По думите на актьора в продукцията Младен Кръстевич филма за пръв път показва оригиналните документи за Баба Ванга, в които се доказва, че тя е македонка.

"Истинската" Баба Ванга

Според македонската версия, Баба Ванга е родена в Струмица и живее там до 1942 г., когато се омъжва и се преселва в Петрич. Оттам идвало и фамилното ѝ име - Гущерова, а моминското ѝ име всъщност е Сурчева. Според Strumicadenes.mk пък Ванга дори наричала себе си "дъщеря на последния македонски крал фараонката Клеопатра".

"Край на тази история, най-накрая някой се сети да каже истината", коментират медиите в съседната ни държава. Според тях България неправомерно си присвоява Баба Ванга.

Доказателствата

Авторите на филма обещават, че тяхната продукцията щяла да бъде автентична и по-различна от всички останали за Ванга. Те разчитат за целта те разчитат както на използваните оригинални документи за нейното кръщаване ѝ венчавката ѝ, лични предмети и т.н., така и на разкази на хора, които са я познавали.

Преди време руския Първий канал направи сериал за пророчицата. Там Ванга е представена като българка. Както и във всички останали филми за нея.