В руския сериал, който тръгва по БНТ на 19 март, всяка сряда от 21 ч., са се снимали и наши актьори

"Вангелия" е копродукция с Русия, Беларус и Украйна. Заснет е през 2013 г. от киностудията "Фаворит-филм", Film.ua и New Wave Production по поръчка на руската държавна телевизия Първи канал (1TV.ru), където бе излъчен миналата есен, но върви и в момента.

12-те епизода проследяват живота на петричката пророчица - от нейното раждане на 3 октомври 1911 г., през деня, когато тя губи зрението си, но започва да вижда в бъдещето, до кончината й на 11 август 1996 г.

Поредицата започва със сбъдване на нейно предсказание за тежка злополука в Русия, заради което при нея пристига руски тв екип от Русия. Сред журналистите е включена младата стажант-репортерка Алиса Варежска, която е потресена от предсказанието за потъването на руската подводница "Курск" (през 2000 г. в Баренцово море). Ванга пожелава да разговаря само с нея и започва да й разказва целия си живот.

"Тя е необикновена личност със сложна съдба, изпълнена с изненадващи обрати. Родена е преди Първата световна война, преживяла е и Втората световна война, гонения и слава. За мен най-интересното е, че тази жена е била сляпа и въпреки това е помагала на хората. Малко хора осъзнават колко трудно й е било да носи своя дар и какво натоварване е било за нея да споделя своите знания за човешката същност и за това, което ни очаква", споделя режисьорът на филма Сергей Борчуков.

Сценаристи са Владимир и Татяна Сотникови, които използват спомените на нейните приятели и близките й.

Пет актриси изпълняват главната роля. В най-голям период от живота на Ванга я играе Елена Яковлева - от 50-те й години до нейната кончина на 85. Тя влиза в образа след всекидневен петчасов гримьори. 53-годишната Яковлева е народна артистка на Руската федерация, а на младини става популярна с филма "Интердевочка" (1989).

Ирина Рахманова ("Девета рота") влиза в ролята на Вангелия между 25- и 42-годишната й възраст - когато се омъжва за Димитър Гущеров и заживява в Петрич.

"Ванга е убедена, че има дата на раждане и дата на смърт, които не могат да се променят. Тя никога не говори на хората за това кога ще умрат, тя говори за онова, което могат да избегнат", казва за героинята си актрисата Ирина Рахманова

Наталия Николаева - актриса, модел и журналистка на 27, е героинята от 14- до 20-годишна възраст. Дария Отрошко, избрана след кастинг в Минск, се превъплъщава в нея на 12 години, когато Ванга ослепява, а Кристина Пакарина е шестгодишната Вангелия.

Яковлева обаче не била първоначалния избор за ролята. Ветеранката на руското кино Римма Маркова отказала да бъде баба Ванга, след като получила категорична забрана от църквата. Друго народна артистка, Инна Чурикова, обаче била убедена: "Ванга не е донесла никому нищо друго, освен добро. Значи няма да е грях, а щастие" - но след като счупила и двете си ръце, се наложило спешно да й търсят заместник.

Имало вариант до преклонна възраст да продължи да я играе Ирина Рахманова, но след пробните снимки с Елена Яковлева всички били убедени, че са попаднали на точния човек.

Популярни руски актьори са избрани и за другите главни роли. Евгений Князев е бащата на Ванга, а Антон Макарски (сериала "Бедната Настя") - съпруга й Митко Гущеров.

Сред българските лица в актьорския състав са Васил Банов, Николай Урумов, Кирил Ефремов, Ивайло Герасков, Даниел Димов, който влиза в образа на цар Борис Трети, Николай Мутафчиев като Лаврентий Берия, Албена Ставрева, Красимир Ранков, Руслан Мъйнов. Сашка Братанова играе помощничката на Ванга, която допускала посетителите при пророчицата.

Фактите се преплитат с легенди, за които липсват документални свидетелства - като посещението на Адолф Хитлер през 1943-та. Журналистът Сергей Медведев участва във възстановка на срещата му с Ванга в средата на 90-те, като прессекретар на руския президент Борис Елцин. Себе си играе и бившият президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов.

Известният руски актьор Евгений Князев е в ролята на бащата на Ванга