Бургас и Велико Търново си поделиха титлата в тазгодишната класация на "Дарик радио" и в. "24 часа"

Бургас и старата българска столица са събрали еднакъв брой точки по 20-те критерия, въз основа на които се прави подреждането.

Виж още: Мелбърн остава най-добър град за живеене в света

Велико Търново печели наградата за първи път, а морският му събрат победи миналата година и вече е трикратен носител на престижното отличие, като тази година за него единодушно са гласували и слушателите на "Дарик", и читателите на "24 часа".

Бургас се състезаваше и за европейска столица на културата през 2019 г., но отпадна при междинната селекция заедно с Русе, Шумен и Габрово. Търново обаче все още има шанс в конкуренция със София, Варна и Пловдив.

За "Най-бързо растящ град" беше провъзгласен Несебър заради високата раждаемост и механичен прираст плюс големия брой сключени бракове.

"Най-зеленият български град" е Кюстендил, а сръбският Димитровград бе отличен като "Най-добър български град извън пределите на страната".

Фаворитът допреди няколко години Варна взе утешителната награда за "Най-перспективен град" - заради модернизацията на туристическата зона и плановете за разширяване на пристанището. Близкият Аксаково пък победи в категорията "Най-добър малък град" и е номер 1 по привлечени евросредства на глава от населението.

София получи две награди - като най-доброто място през 2013 г. за бизнес и културен живот у нас.