До края на века климатичните изменения ще станат причина стотици милиони хора да изгубят домовете си, ще съсипят световната икономика и ще разпалят нови военни конфликти

Предупреждението е на британския в. "Индипендънт", който се позовава на черновата за доклад, подготвян за края на месеца от Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН (IPCC).

Затоплянето на климата ще постави света под огромно напрежение, като предизвика масови миграции, особено в Азия, и увеличи опасността от междуетнически конфликти, граждански войни и масови протести заради бедността и икономическия срив.

Видео: Ще изчезнат ли Малдивите?

До края на века стотици милиони жители на планетата ще пострадат от крайбрежните наводнения, при които ще изгубят земи и територии, предричат учените. От повишеното ниво на Световния океан най-сериозно ще бъдат засегнати източната, югоизточната и южната част на Азия.

С ниската си надморска височина тихоокеанската островна държава Кирибати е сред най-застрашените от климатичните промени. Снимка: UN Photo/Eskinder Debebe

Докладът прогнозира, че изменението на климата ще понижи средните добиви от зърнените култури с 2% за десетилетие, докато търсенето на храни ще нараства стремглаво - с 14% на всеки 10 години, при това само до средата на XXI век.

Това, от своя страна, ще доведе до около 1/5 ръст в недохранването при децата, сочат предварителните данни. Ако не се предприемат адекватни мерки, до 2050 г. броят на недохранените деца под 5-годишна възраст се очаква да нарасне с 20-25 млн.

Виж още: Часът на Земята с подкрепа от Спайдърмен

Климатичните промени ще доведат до фатални последствия и за човешкото здраве - заради по-топлото време жегите и пожарите ще станат все по-често явление; ще нарасне и рискът от болести, пренасяни с храната и водата.

Заради нарасналите емисии на парникови газове все по-застрашени стават и възобновяемите водни запаси на планетата - както на повърхността, така и подпочвените. Очакванията са те да намалеят най-бързо в субтропичните райони, което ще ожесточи надпреварата за достъп до водните ресурси.

Сушата превръща водоизточниците в кални локви. Недостигът на вода през последните години е особено остър в териториите на коренното население в Североизточна Колумбия. Снимка: UN Photo/Gill Fickling

Според данните на Световната организация по метеорология (WMO) 13 от 14-те най-горещи години, регистрирани от средата на XIX в. насам, са се случили в настоящото столетие. Заради феномена Ел Ниньо 1998-а също се числи към годините с най-високи температури.