... към което сме привързани не само заради ученическите бригади по гроздобера, когато сме изкарвали първите си честно спечелени стотинки

Отглеждането на грозде е най-голямата хранителна индустрия в света, тъй като има повече от 60 вида и 8000 сортове грозде, като всички те могат да се използват за направата на сок и вино. 

Двата основни вида грозде в света са американски и европейски. Американските сортове са на разположение през септември и октомври, докато европейското грозде се отглежда през всичко месеци. 

- Най-продаваният сорт грозде в Америка се нарича "Томсън" и е без семки. "Златните" стафиди се правят от него.

- Една бутилка вино съдържа 1,4 кг грозде.

- 10 млн. хектара земя в света са заети от лозови насаждения. 

- Средностатистически човек изяжда по 8 кг грозде на година.

- Гроздето се състои от 80% вода, а в стафидите остават около 15% вода.

- Гроздето е подходящо при диети, въпреки че много хора го отричат заради високите количества захар. 

- Гроздето е изключително полезно за здравето. Казват, че помага при болестта на Алцхаймер, астма, запек, сърдечни заболявания, нарушено храносмилане, бъбречни заболявания и мигрена. Яденето на грозде може сведе до минимум и риска от сърдечен пристъп.

- Много учени са правили изследвания за ползите от гроздето срещу стареенето и ролята му за дълголетието.

Виж още: За гроздето и здравето

Източник: Foodpanda