Суперплод за суперздраве

Сочният плод съдържа цяла палитра от полезни за здравето съставки. Редовното хапване на грозде ще ви зареди със значително количество витамини А и С. Ще снабдите тялото и с разнообразни минерали - желязо, калий, калций, фосфор, цинк. В гроздето се съдържат още бета каротин, антиоксиданти, целулоза, но в него няма мазнини, натрий и холестерол.

Препоръчително е да го хапвате с ципата и семената, защото от тях черпите фибри.

Гроздолечение

Ампелотерапията (гроздолечението) е алтернативен метод в медицината, който лекува не само редица заболявания, но и подобрява цялостното здраве на човек.  

Обикновено гроздолечението трае два-три месеца, иначе няма силен и дълготраен ефект. Гроздето може да се консумира както на зърна, така и под формата на гроздов сок, смути или стафиди. Препоръчително е плодът да не е минавал през някаква термична обработка, защото губи от здравословните си качества.

Освен това специалисти твърдят, че тъмните сортове имат по-силни качества в сравнение със светлите. Грозде се хапва минимум три пъти дневно, а количеството зависи от конкретния пациент и проблема, с който се бори.

По време на ампелотерапията трябва да се сведе до минимум консумацията на месо, яйца, сирене, зеле и бира. Бъдете подготвени, че гроздолечението може да усили апетита ви.

Гроздето и здравето

Люспите на гроздето са особено богати на пектинови вещества, които активно извеждат шлаката и токсините от организма. Гроздето съдържа значително количество органични киселини, които подобряват храносмилането, повишават апетита, нормализират микрофлората на червата и състава на стомашния сок. 

Освен това този плод подобрява усвояването на храната в червата и засилва тяхната перисталтика. А мускатните сортове притежават най-силни фитонцидни свойства, които потискат гниенето на чревната флора и убиват вредните стомашни бактерии.

Гроздето действа на отделителната система подобно на алкалната минерална вода - то подобрява функциите на бъбреците, възпрепятства образуването на камъни в тях и в пикочния мехур, помага за отделянето на соли и пикочна киселина.

Гроздето предотвратява и образуването на тромби, тъй като съдържащият се в него флавоноид куерцитин понижава способността на тромбоцитите да се слепват един за друг. В гроздовите зърна се съдържат вещества, които намаляват натрупването на плака по артериите, понижават нивата на вредния холестерол и по този начин предпазват от образуване на кръвни съсиреци. Гроздовият сок намалява риска от инфаркт и заболявания на сърдечно-съдовата система. 

Другите не по-малко полезни вещества в гроздето укрепват стените на капилярите, подобряват циркулирането на кръвта, нормализират ритъма на сърцето и кръвното налягане. Учени от Уисконсин са установили, че ампелотерапията има 66% повече ефективност в сравнение с консумацията на вино.

Лекари препоръчват ампелотерапията при лечение на артрит, анемия, бронхит, затлъстяване, кожни проблеми (като екзема и акне), мигрена, маточни инфекции, подагра, хемороиди. Сокът от грозде лекува също дразнене в стомаха, а самият плод е силен диуретик, затова се използва срещу запек. 

През последните години лекари започнаха да прилагат ампелотерапията и като част от лечението на туморни образувания, срещу рак на гърдата и на дебелото черво.

Гроздето ускорява и процеса за обновяване на клетките, като същевременно забавя стареенето им, затова често се използва и в козметиката.

Сок или вино

Половин литър прясно изцеден гроздов сок осигурява на организма необходимата дневна доза витамини от група В, които са особено важни за нервната система и помагат за устойчивостта към стреса. 

А калият и магнезият, които се съдържат във всички видове грозде, имат благотворно влияние на всички функции на нервната и сърдечно-съдовата система, укрепват паметта и зрението.

Бяло или червено вино

Бялото вино е не по-малко полезно за сърцето от червеното, твърдят учени от университета на щата Кънектикът.

Причината червеното вино да се смята за по-полезно от бялото е в неговата технология на производство, смятат те. Бялото вино се получава само от меката част на гроздето, а червеното - и от люспите, които също съдържат полезни за сърцето антиоксиданти.

Тъмните сортове грозде са особено богати на биофлавоноиди - растителни антиоксиданти. Те не се синтезират в организма, което води до зависимост на човека от храните, които яде. Един от най-силните антиоксиданти - проантоцианинът, се съдържа именно в семките и люспите на тъмното грозде. А близкият до него птеростилбен не само ефективно неутрализира свободните радикали, но и намалява риска от диабет.

Други биофлавоноид - резвератролът, също се съдържа най-много в червените сортове грозде. Той води до увеличаване на съдържанието в кръвта на т.нар. "добър" холестерол и намалява количеството на "лошия", с което намалява рисковете от атеросклероза и болестта на Алцхаймер.

Според американските учени не по-малко антиоксиданти има и в меката част на повечето сортове грозде. Проведените от тях експерименти са показали, че редовната употреба на малко количество (до 200 мл) бяло вино намалява риска от развитието на сърдечни заболявания.

Чаша бяло вино е толкова полезна за сърцето, колкото и чаша червено, обобщават учените, цитирани от "Ройтерс".

Гроздето и съня

Гроздето, от което се произвеждат всички по-известни видове червено вино, съдържа голямо количество от хормона на съня - мелатонин, твърдят италиански учени от университета в Милано (Universita degli Studi di Milano - Bicocca).

В организма мелатонин се произвежда от епифизата. Този хормон се отделя през тъмната половина от денонощието и сигнализира на организма, че е настъпило време за сън.

Фактът, че мелатонинът се съдържа в люспите на гроздето, според италианските учени обяснява защо много хора използват виното като средство против безсъние. Мелатонинът във виното помага да се регулира ритъма на съня и бодърстването точно така, както и естественият мелатонин в организма на бозайниците, съобщава проф. Ирити Марчело, ръководител на изследователския екип.

Ако откритието на италианските учени бъде доказано от планираните допълнителни изследвания, това ще опровергае досегашното схващане в науката, че мелатонин може да се образува само в организма на бозайниците. 

Сегашните данни от опитите на миланските учени показват, че концентрацията на мелатонина в гроздето може да се повиши с помощта на ваксина за растения (бензотиадиазолин).

Американски експерти от Масачузетския технологичен институт (MIT) провъзгласиха тези изследвания за неубeдителни и изказаха съмнения, че това е вещество, което само прилича на мелатонина.

Употреба

Измивайте много добре гроздето, преди да го консумирате.

Освен като пресен плод, може да го използвате за приготвяне на салати и сладкиши.

Използвайте чепки грозде за декорация на платата.

За да замразите грозде, измийте го и го подсушете. Поставете един ред грозде върху плоска тава. Замразете, и когато е готово, го приберете в кутия. Става чудесна закуска, особено подходяща за деца.

Прясното грозде се съхранява до пет дни в хладилник, без да се мие.

По материали от: zdrave.bgzdravoslovno.comrozali.com