Гневната акция беше породена от предложението за скок в цената на тока

Откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се превърна в панаир, след като присъстващи замеряха с яйца членовете на комисията заради решението за увеличаване цената на тока.

Гневната реакция на членовете на Движение за граждански контрол, които бяха активни участници във февруарските протести, беше провокиран от изказване, според което дефицитът в НЕК няма да бъдат покрити с планираното 10-процентно увеличение на тока, пише OFFnews.

Янко Петров от движението обяви, че ДКЕВР е организирана престъпна група, а малко след това се започна атаката с яйца срещу членовете на комисията.

"Няма да заплаща народът това, което някой е направил по погрешка. Вие сте организирана престъпна група", каза той и отправи заплахата, че замерянето днес е с яйца, а утре ще бъде с камъни.

Полицията изведе членовете на Движение за граждански контрол извън залата, а един от тях е задъжан. Един от членовете на движението е задържан, съобщи Нова телевизия.

Основната тема на откритото заседание на ДКЕВР беше увеличаването на цената на електроенергията с близо 10% от октомври. До окончателното решение обаче не се стигна.

Според предложението на ДКЕВР се очаква най-голямо да бъде увеличението на абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10% по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8%.

Виж още: Новите цени на тока, парното и газа

Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на Енерго про. През нощта токът им ще струва с 9,5% повече.

При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7%, а на нощната - 9,31%. Клиентите на свободния пазар ще плащат с малко над 2% по-скъп ток.

Това повишение на цените на електроенергията е само първата стъпка, за да бъдат компенсирани в някаква степен загубите на НЕК, коментира пред журналисти след приключване на общественото обсъждане на цените на тока председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

В същото време се търсят и други възможни начини, за да се намалят загубите на НЕК, отчете Тодорова. Тя съобщи, че са водени разговори с двете централи - ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 и че те са съгласни да водят равнопоставени преговори с  НЕК, а не да им бъдат поставяни условия с колко процента да намалят цените си.