Мексиканците продължават да са най-много, но все повече новодошли има от Азия, Близкия изток и Африка

Имигрантите в САЩ са над 41 млн. души, а всеки шести американец над 18-годишна възраст не е роден в страната, сочи актуална статистика. За периода 2010-2013 броят на имигрантите, вкл. нелегалните, е нараснал с 1,4 млн.

От Латинска Америка и карибските държави все още идва значителен приток на хора, но голям дял в това число вече имат Азия, Близкия изток и Африка, констатират от Центъра за изучаване на имиграцията (CIS).

От 2000 г. насам имигрантското население е нараснало с 10,2 млн. , а настоящите 41,3 млн. са двойно повече спрямо 1990 г., три пъти повече в сравнение с 1980 и четворно над преброените в началото на 70-те години 9,6 млн. души.

Най-голям ръст е регистриран при пришълците от Индия (над четвърт милион) и Китай, следвани от Доминиканската република, Гватемала, Ямайка, Бангладеш, Саудитска Арабия, Пакистан и Ирак, откъдето са дошли 41 хил. души.

След рецесията през 2007 г. в САЩ са се установили поне 7,5 млн. чужденци. Като дял от цялото население имигрантите са 13,1% (всеки осми), което е най-високият показател от близо век насам, а при пълнолетните американци процентът е още по-висок - 16.

Най-много остават мексиканците - 11,6 млн. легални и нелегални граждани от южната съседка е имало в САЩ през 2013 г. За тригодишния период обаче броят им е намалял с 1%. Спад е забелязан и в имиграцията от Европа.

Най-силен приток на имигранти има в щата Тексас, където са се заселили над 227 хил. новодошли. Следват Калифорния, Флорида, Ню Йорк, Ню Джърси, Масачузетс, Вашингтон и Пенсилвания.

В процентно отношение най-желан от имигрантите е щатът Северна Дакота, където се отчита 27% повече заселили се там, следван от Западна Вирджиния и Уайоминг.