737 са осиновяванията през миналата година у нас, а до юли тази година в регистъра има вписани 3248 деца

Все повече български семейства осиновяват деца от ромски произход, както и деца с проблеми в развитието. Тази тенденция очерта Весела Банова от Националната мрежа за децата, цитирана от "Дарик". Но се наблюдават и случаи на разсиновяване, поради трудности в адаптацията на детето в семейството, допълни тя. 

От Националната мрежа за децата предлагат промени в Семейния кодекс, които да ограничат възможността за разсиновяване на дете. Едно от предложенията предвижда семейство, което се откаже от осиновено дете, да няма право на повече осиновявания.

Виж още: Гръцката полиция разби канал за трафик на деца от България

Национален информационен ден за осиновяването в България за първи път ще се проведе на 26 септември в 15 града. В страната ще има различни информационни инициативи, които ще ангажират общественото внимание с темата за осиновяването, предизвикателствата пред него, информация къде и как родителите и кандидат-осиновителите могат да получат подкрепа, информира БНР.

Инициативата е на Българска асоциация осиновени и осиновители и Национална мрежа за децата. Надсловът е "Обичай ме, храни ме и не ме оставяй", а деца и родители ще имат възможността да се запознаят с процеса на осиновяване и с част от специалистите, които участват в него. 

Организаторите на играта са подготвили три предизвикателства - "Проучването", "Обучението" и "Съдебната процедура" , през които трябва да премине всеки участник, за да стигне до финала и да осинови плюшената играчка, която има най-силна нужда от него.