4 км кабели са необходими за озвучаването на зрелищния спектакъл на 5 декември, а сцената се строи в продължение на два дни

Цялата техника, всички инструменти и гост-музиканти за Lord of the Rings in Concert вече са в София. Първата обща репетиция на всички състави, наброяващи 250 музиканти, хористи и солисти, е на 2 декември. Тогава започва и строежът на сцената, който продължава 2 дни.

Организаторите споделят, че за да бъде възможно техническото обезпечаване на събитието, 2 тира с техника и инструменти са пропътували половин Европа. За идеалния звук във всяка точка на залата са нужни 4 км кабели - точно колкото са необходими и за озвучаването на рок концерт.

За огромния екран, където се прожектира първият филм от трилогията "Властелинът на пръстените", е използвано специално платно с височината на 3-етажна сграда.    

В София пристигнаха и звукоинженерите, които са пропътували 4 континента, за да осъществяват Lord of the Rings In Concert. Те обещават комбинация от филмово зрелище и уникален симфоничен спектакъл със звук като на рок концерт.

Българската публика е първата в Източна Европа, която ще има шанса да усети магията от симбиозата между музика и кино, благодарение на формата Movie in Concert.

"Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" в "Арена Армеец" се излъчва на огромен екран, с български субтитри и HD качество, докато оркестърът и хористите изпълняват в синхрон отличената с "Оскар" музика на Хауърд Шор. 

Видео: Хобит изпя прощалната песен за Средната земя

Началото е точно в 20 ч., като вратите на залата ще бъдат затворени до антракта.

20 са и държавите, където този спектакъл е изпълняван пред публика, чиято обща численост надхвърля 2 млн. 

Солистката Кейтлин Луск е пяла още в първия спектакъл, и то едва 15-годишна. Десетилетие по-късно тя вече е обиколила света, а на 5 декември излиза и на софийска сцена.

Над 50 музикални състава са разучавали партитурата. Нотите пред диригента Давид Райц тежат 9 кг, а партитурите на всички музиканти са с общо тегло повече от 130 кг.