Треньорът, който през изминалия уикенд изведе испанския клуб до трета поредна титла в Шампионската лига, си тръгва на върха на славата - но решението му изненада мнозина

"Като играч и треньор решихте да се сбогувате на върха. Благодаря ви за тези две и половина невероятни години. Наследството ви никога няма да избледнее; една от най-успешните страници в историята на любимия ни @realmadrid".

С това послание в социалните мрежи и снимката, на която ликуват заедно след третата поредна титла в Шампионската лига, капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос коментира оттеглянето на наставника им Зинедин Зидан.

Френската футболна легенда пое кралския клуб в началото на 2016 г., а през изминалия уикенд отборът му отново вдигна купата на Шампионската лига, след като на финала в Киев надделя над английския "Ливърпул" с 3:1. В герой на мача се превърна Гарет Бейл, който реализира две точни попадения, но изрази недоволство, че е бил поставен на резервната скамейка.

Пет дни по-късно Зидан обяви, че се оттегля, като обясни: "Обичам този клуб... Той трябва да продължи да побеждава, но според мен се нуждае от промяна, от различен глас, друга методология. Затова взех това решение."

Фаворит за мястото му в залозите на букмейкърите е също французин - дългогодишният (1996-2018) вече бивш треньор на английския "Арсенал" Арсен Венгер.

Зидан, който навършва 46 в началото на лятото, беше начело на "Реал" (Мадрид) в продължение на 149 мача, 104 победи, 29 равенства и девет трофея.

През сезон 2017/2018 обаче футболистите му завършиха на трето място в испанското футболно първенство, като изостанаха на 17 точки от най-големия си конкурент, шампиона "Барселона" - а в турнира за Купата на краля отпаднаха на четвъртфинала от тима на Леганес

Макар че още през февруари беше заявил намерение да се оттегли, ако няма какво повече да даде на отбора, новината от Мадрид предизвика шок у футболните фенове и наблюдателите.

С трите си титли в Шампионската лига като треньор Зидан изравни постижението на други легендарни имена като Боб Пейсли (три с "Ливърпул") и Карло Анчелоти (две с "Милан", една с "Реал Мадрид"). 

Странно е да го направя точно сега, но е и важно, уточни той на пресконференцията си в четвъртък и добави: "Трябваше да го направя заради всички."

Така "Реал" са принудени да търсят четвърти треньор за последните пет години. Решението ще вземе президентът на клуба Флорентино Перес, който научил едва предния ден за намерението на Зидан - и декларира желание да го задържи на поста.

Треньорът отрече решението му да има нещо общо с недоволството на Бейл или намерението на звездата Кристиано Роналдо да преосмисли бъдещето си в Мадрид.

Източник: Би Би Си