В ход е подмяна на кадрите и във втория ешелон на властта, над 30 са новоназначените зам.-министри, като някои са заемали тези постове при предишни правителства

Седмица след встъпването в длъжност на служебния кабинет "Герджиков" вече са факт рокадите на следващите нива в министерствата, парафирани от служебния премиер Огнян Герджиков. Само в четвъртък местата си в осем от ведомствата са заели 16 нови зам.-министри, а днес бяха оповестени още няколко имена.

Любомир Иванов, дипломат от кариерата, попълва екипа на външния министър Ради Найденов. Той вече е заемал тази длъжност в периода 2002-2004 г., когато е бил и главен преговарящ по присъединяването на България към НАТО. Досега той беше директор на Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС, където до назначаването на титуляр работата му поема зам.-директорът Яна Дочева.

Назначени са и трима зам.-министри на регионалното развитие и благоустройството: Валентина Върбева, Виолета Комитова и Любен Дичев.

Върбева е заемала различни длъжности във ведомството, а също в агенция "Пътна инфраструктура", финансовото министерство и БДЖ. Завършила е "Квантова електроника" във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", но има опит в управлението на проекти в строителството, в организацията и управлението на процедури за възлагане на обществени поръчки, одит на системите за управление на средствата от ЕС, оценка на риска и анализ на бизнес процеси. Работила е и по редица международни проекти, обясняват от правителствената пресслужба.

Комитова е доцент в УАСГ, където има 25-годишен стаж. Тя е автор на архитектурни проекти, има множество научни публикации и е участвала в редица изследователски разработки в сферата на урбанизма, градоустройството, индустриалните зони, промишлената архитектура.

Дичев има магистратура по национална и международна сигурност от Нов български университет, както и бакалавърска степен по стопанско управление от УНСС, а досега е работил както в държавната администрация, така и в частния сектор

Вестник "24 часа" пък извежда на водещо място назначението на автор от "Афера", определян като "жълт сайт", за зам.-министър на правосъдието. Валери Тарандов е юрист от Софийския университет, специализирал е правораздаване, работил е като адвокат, а от 2015 г. е зам.-шеф на арбитражен съд към неправителствена организация, мотивират се от Министерския съвет.

Всички назначения на заместници се правят от министри, а в случая предложението идва от правосъдната министърка Мария Павлова, обясняват от правителствената пресслужба. Тарандов е съпруг на известната столична съдийка Вера Чочкова и през годините жена му е решавала знакови дела, припомня "24 часа".

Чочкова се прочу за първи път през 2001 г., когато обяви за "невинен" бившия шеф на ВИС-2 Георги Илиев, вече покойник, по обвинение за хулиганство и побой над Слави Бинев в БИАД. Съдийката оправда и бившия столичен кмет Стефан Софиянски по едно от делата срещу него, а миналата година осъди лидера на "Атака" Волен Сидеров да чисти паметници.

Съдийката от Административен съд - София-град, Деница Александрова-Митрова е друг от новите зам.-министри на правосъдието. 

Трима бивши заместници са се завърнали в здравното министерство по искане на министър Илко Семерджиев: Атанас Кундурджиев, Галин Каменов и Любомир Гайдов.

Двама от тях са негови бивши подчинение - Кундурджиев е началник на отделение в болница "Св. Иван Рилски" и член на борда на Александровска болница и е бил зам.-министър в последната година от правителството на Иван Костов, също като Каменов.

Зам.-министър, но в началото на първото управление на Бойко Борисов, е бил и Любомир Гайдов, съдия във Върховния административен съд.

Зам.-ректорът на Аграрния университет в Пловдив Светла Янчева, Георги Георгиев, който е шеф на катедра в Тракийския университет, и деканът в Лесотехническия университет Иван Палигоров станаха заместници на земеделския министър Христо Бозуков.

Ваня Стойнева, която идва от Министерството на финансите, и директорката на основно училище в Пловдив Мария Гайдарова са новите зам.-министри на образованието, където поста си запазва Иван Димов.

За зам.-министри на околната среда и водите са назначени Мариела Начева и Ренета Колева. Първата идва от частна фирма, а втората от 2014 г. е шеф на извънбюджетния фонд на екоминистерството.

В Министерството на финансите за втори зам.-министър е определен Румен Брусарски, който преподава в УНСС, а е бил е зам.-шеф на фонд "Земеделие".

Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, стана зам.-министър на енергетиката.

Новите заместници на министъра на икономиката са Лъчезар Борисов, досега шеф на отдел във ведомството, и Любомир Ганчев, който е бил в борда на "Джереми България" и е съветвал министър Драгомир Стойнев по времето на кабинета "Орешарски".

Още в сряда за зам.-министър на културата беше назначена проф. дфн Боряна Христова, директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в периода 1998-2016 г., и професор в Катедра "Библиотекознание, научна информация и културна политика" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Директорът на фонд "Условия на труд" в Министерството на труда и социалната политика Лазар Лазаров, с богат опит в областта на заетостта и професионалното обучение, става заместник на министър Гълъб Донев - пост, който е заемал в три други правителства.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров също е заемал този пост - от юли 2013 до ноември 2014. През годините е работил на различни позиции в транспортното министерство, а последната му месторабота е в частния сектор.

Мая Тодорова също се връща в Министреството на младежта и спорта като зам.-министър - длъжност, заемана от нея в периода 2013-2014 г. Магистър по философия от Софийския университет, тя е работила и като главен експерт в Националния център "Европейски младежки програми и инициативи". 

Още в началото на седмицата с нови заместници се сдобиха външният и военният министър, които придружаваха президента при първата му задгранична визита, в Белгия.

Бойко Мирчев, който от миналия септември е генерален директор по "Европейски въпроси" в МВнР, стана заместник на Ради Найденов. Дипломат от кариерата, той е бил е аташе в афганистанската столица Кабул, временно управляващ посолството ни в Сеул и посланик в Република Корея, Индонезия, Малайзия, Сингапур, Бруней, както и постоянен представител на страната в АСЕАН. Заемал е различни ръководни позиции във ведомството, вкл. зам.-министър през 1997-98 г.

В отбраната за зам.-министри са назначени Михаил Михайлов и о.р. бригаден генерал Стефан Петров, който е на военна служба от 1980 г. и е заемал различни постове във ведомството и въоръжените сили. През 2010-2013 г. е бил зам.-началник на щаба и и.д. началник щаб на Военновъздушното командване на НАТО в Измир, Турция, а после е оглавявал дирекция "Операции и подготовка" в министерството.

Колегата му Михайлов е бил експерт в дирекция "Права на човека и международни хуманитарни организации" на МВнР и консул в посолството ни в Атина, а през последните 10 години е работил като експерт по логистика и главен мениджър на частно дружество.

В последния ден на януари вътрешният министър Пламен Узунов също попълни екипа си с трима заместници: Венцислав Катинов, Емил Ганчев и Маринела Белева.

Катинов е работил от 2001 г. в Областната дирекция на МВР в Плевен, като в периода 2014-2015 г. е и неин шеф. Има висше икономическо образование.

Ганчев е главен експерт по сигурността на информацията в Районния съд в Пловдив и е бил начело на Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Завършил е право във Висшия институт при МВР.

Белева е ръководила дирекции в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и МОН, била е и зам.--директор на ДАНС. Завършила е счетоводство и контрол във Стопанската академия в Свищов.