След като вчера стана ясно, че проф. Огнян Герджиков застава начело на служебното правителство, днес бяха огласени и имената на служебните министри

Проф. Огнян Герджиков, четирима вицепремиери и 15 министри ще управляват до съставянето на кабинет след предсрочните парламентарни избори.

Бившият председател на 39-ото Народно събрание прие поканата на Румен Радев да оглави служебния кабинет, който държавният глава назначава от 27 януари. Тогава ще бъде и официалното представяне на 20-членното правителство, чиито имена бяха оповестени в сряда вечерта.

С друг свой указ от началото на седмицата Радев насрочи предсрочните парламентарни избори за 26 март, а 43-тото Народно събрание разпуска в петък, 27 януари.

Виж още: Репликата, която разбуни духовете в парламента

Вицепремиер по вътрешния ред и сигурността и министър на отбраната става ген. Стефан Янев - бригаден генерал от резерва. Бил е три години военен аташе във Вашингтон, където преди това е специализирал във Военния колеж към Националния военен университет, и е работил в структурите на НАТО в Белгия и Турция. В Министерството на отбраната е оглавявал дирекциите "Отбранителна политика" и "Политика за сигурност и отбрана".

Министерството на здравеопазването поема д-р Илко Семерджиев, който ще бъде и вицепремиер по социалните политики. Стоматологът беше зам.-министър и министър на здравеопазването в няколко правителства (на Любен Беров, Стефан Софиянски и Иван Костов), а след създаването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) стана и нейният първи директор. От 2001 г. насам е учредител, председател и почетен председател на УС на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване (МИЗЗО).

В служебния кабинет има обособено и нов вицепремиерски пост - по подготовката на българското председателство на ЕС. Заема го Деница Златева, международен секретар на БСП от 2009 г. насам. В миналото тя е била сътрудник на Ивайло Калфин в Европейския парламент (2010-2013), а после закратко - постоянен представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и депутатка в 42-рото Народно събрание от листата на "Коалиция за България".

Малина Крумова, която в миналото е работила в екоминистерството, а досега бе в екипа на вицепремиера Томислав Дончев, заема неговия пост като вицепремиер по еврофондовете. 

Виж още: Какви са първите укази на Румен Радев като президент

Финансовото министерство поема Кирил Ананиев, който в момента е заместник на Владислав Горанов. Ананиев бе също така зам.-министър на финансите в три последователни правителства през 1998-2009 г. - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. 

Бившият зам.-министър във ведомството и зам.-председател на Държавния резерв Гълъб Донев, който е оглавявал и Главна инспекция по труда (2007-2009), влиза в Министерството на труда и социалната политика.

Деканът на Стопанския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Теодор Седларски (37), описван като икономист с теоретичен, но и с практически опит, оглавяява Министерството на икономиката.

Посланикът ни в Германия Ради Найденов, шеф на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски (2002-2005) и бивш постоянен секретар на МВнР, е избран да бъде външен министър в служебното правителство.

Зам.-министърът на образованието и науката в служебното правителство на Георги Близнашки и в екипа на Тодор Танев от началото на кабинета "Борисов" 2 проф. Николай Денков, дългогодишен ръководител на катедра "Инженерна химия" във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски", застава начело на образователното министерство.

Министерството на културата пък се оглавява от актьора Рашко Младенов, който има административен опит като директор на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и драматичните театри в Русе и Благоевград, както и като създател на театър "Ателие 313".

Бившият директор на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов, работил в структурата й от 1993 до 2015 г., е служебният министър на вътрешните работи.

Министерството на младежта и спорта се оглавява от проф. Даниела Дашева, бивш зам.-ректор на Националната спортна академия. 

Въпреки че за министър на правосъдието бе сочена Екатерина Михайлова от ДСБ, поста в служебния кабинет заема преподавателката по административно право в СУ "Св. Климент Охридски" и главен редактор на списание "Правен преглед" Мария Павлова, която има стаж в системата и като следовател, и като прокурор.

Служебен министър на транспорта, информационните технологи и съобщенията става досегашният зам.-генерален директор и председател на УС на Националната компания за железопътна инфраструктура (НКЖИ) Христо Алексиев

Любопитно назначение е изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, който е посочен за министър на енергетиката. За него се знае, че има дългогодишен опит в банковия сектор в областта на финансовата отчетност. Бил е и в управите на Националната електрическа компания (НЕК), "Контур Глобал Марица Изток 3" АД и ХЕК Горна Арда.

Служебен министър на земеделието и храните е агрономът проф. Христо Бозуков, досега член на Консултативния съвет по тютюна към ведомството.

Министерството на околната среда и водите се оглавява от Ирина Костова, ВиК инженер по образование, декан на Хидротехническия факултет на УАСГ, доцент в катедра "Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите" и член на Консултативния съвет по водите.

За министър на туризма е посочена бившата зам.-председателка на Държавната агенция по туризъм Стела Балтова

Спас Попниколов поема важното Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Той се е дипломирал като строителен инженер по транспортно строителство в УАСГ и има фирма за инженерни услуги в инфраструктурното строителство. Работил е във ведомството като експерт в дирекция "Благоустройство, инженерна инфраструктура и ландшафт" и в звеното за изпълнение на проекти по програма ФАР.

Инфографики: Би Ти Ви

Източник: в. "Сега", "Дневник", President.bg