Истинското име на британската кралска династия е всъщност не Уиндзор, а Сакс-Кобург и Гота. Но точно преди един век, на 17 юли 1917 г., е преименувана. Българската редакция на "Дойче веле" разказва защо

Британската кралска династия Уиндзор дължи името си на… враждебността към Германия. Защото тъкмо антигерманските емоции дават импулса за възникването на династията Уиндзор.

Докато Уиндзорският замък има зад гърба си хилядолетна история, кралският двор Уиндзор съществува едва от един век - на 17 юли 1917 г. крал Джордж V просто преименува династията. Дотогава британските крале се водят Сакс-Кобург и Гота - едно име, което е прекалено германско, когато воюваш срещу Германия...

По онова време на западния фронт гинат милиони британски, френски и германски войници, а в Лондон кралят е изложен на все по-остри нападки. През март 1917 г. столицата става обект на въздушно нападение, в което участва и германският бомбардировач "Гота Г. IV". Хората са шокирани от факта, че над Лондон хвърля бомби тъкмо самолет, който носи същото име като краля на страната.

Успоредно с това през март 1917 руското царство се разпада с гръм и трясък. След Февруарската революция цар Николай II, братовчед на крал Джордж V, е принуден да абдикира.

Братовчедите Николай Втори и Джордж Пети (вдясно) на обща снимка от 1913 г.

Джордж първоначално му предлага убежище, но после оттегля предложението, защото се опасява, че в страната ще се надигнат бунтове. Така царското семейство Романови е изпратено в Сибир и по-късно избито.

Тъкмо в този исторически контекст Джордж V решава да прекъсне всички връзки с Германия. Частният секретар на двора, лорд Стамфордхам, предлага гениално решение: династията да се прекръсти. Така не само Джордж V, но и всички негови британски роднини се отказват от германските си благороднически титли и приемат британски фамилни имена.

С този ход кралят печели надмощие над критиците си - и най-вече над премиера Дейвид Лойд Джордж, който презрително го наричал "моя малък германски приятел".

Кралят се отървава от германските си корени - карикатура от сатиричното сп. "Пънч", 1917 г.

Германските корени на британските престолонаследници тръгват от кралица Виктория, която управлява империята между 1837 и 1901 година. Самата тя е пряка наследничка на крал Джордж I, който първоначално е курфюрст на Хановер, а през 1714 сяда и на британския трон, като по този начин германската династия на Велфите получава британската корона.

Кралица Виктория се омъжва за принц Алберт Сакс-Кобург и Гота и така полага основите на новата династия. (Българският цар Фердинанд и неговите потомци, включително Симеон Сакскобургготски, произхождат от същата германска княжеска фамилия).

Британската кралица Виктория, съпругът й принц Албърт и деветте им деца, 1857 г.

Със смяната на името Джордж V съумява да укрепи трона си и оцелява дори в хаоса на световната икономическа криза. Когато обаче през 1936 г. короната поема синът му Едуард VIII, ерата на стабилност внезапно приключва.

Едуард е бонвиван - и притежава по-скоро очарованието на плейбой, отколкото властното присъствие на крал. Царуването му не трае дълго. По-малко от година след коронацията си Едуард абдикира заради любовната си връзка с американската актриса Уолис Симпсън. И докарва Уиндзорите до истинска криза.

На помощ се притича малкият му брат, който под името Джордж VI навигира британския кораб през бурните води на Втората световна война. Той и съпругата му кралица Елизабет (по-късно наричана Кралицата майка) с делата си дават пример за безкористност, чувство за дълг и устойчивост.

Освен това тяхното семейство живее в хармония и отговаря на желания образ за сплотена и задружна кралска фамилия. Така възниква рецептата за успех на Уиндзорите, която работи и до днес.

През 1952 г. Елизабет II поема короната от баща си. И вече 65 години е гарант за стабилността и непоклатимостта на британската монархия. Елизабет II залага особено на идеята за сплотеното и достойно кралско семейство - и затова брачните проблеми на престолонаследника Чарлз определено не са ѝ по вкуса.

1992-ра е особено лоша година за кралицата: принцеса Ан и Марк Филипс се развеждат, принц Андрю напуска жена си Сара "Фърги" Фъргюсън, а принц Чарлз и Даяна официално се разделят, като на бял свят излизат нелицеприятни факти от разбития им брак.

През 1997 г. лейди Даяна, "принцесата на народа", загива при автомобилна катастрофа. Оттогава насам вниманието на обществеността е насочено главно към нейните синове Хари и Уилям.

Виж още: Откровенията на принц Хари

Уилям е номер 2 в листата на престолонаследниците - и дълго време един от най-желаните ергени в света. По време на следването си се запознава с Кейт Мидълтън, а любовната им връзка се превръща в истински магнит за медиите.

През 2011 г. те най-после даряват публиката с тъй дългоочакваната кралска сватба. Близо 2 млрд. души проследяват церемонията по телевизията и в интернет.

Кейт има афинитет към модата, което внася свежест и елегантност в застарялата монархическа институция. А феновете на кралското семейство прехвърлят възхищението си и върху двете деца на Кейт и Уилям - Джордж и Шарлот.

Ден преди 90-ия си рожден ден на 20 април 2016 г. Елизабет II се появи на портрет с тримата си престолонаследници: принц Чарлз (67), синът му принц Уилям (33) и правнука, 2-годишния Джордж. Фотосесията е заснета в Бялата всекидневна на Бъкингамския дворец от Раналд Макечни за серия от 10 пощенски марки, които Кралските пощи издават по случай юбилея на монарха

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"