Президентът иска КС да даде тълкувание на отделни разпоредби от Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. 

СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус.

Виж още: Половината членки на ЕС може да подложат СЕТА на референдум

Искането е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори (чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9), участието на Република България в ЕС (чл. 4, ал. 3) и икономическото развитие на държавата (чл. 19 и чл. 20).

Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. 

Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС.

Виж още: Президентът Радев е подкрепил СЕТА в Брюксел

Президентът неведнъж е заявявал позицията срещу споразумението.

"То защитава интересите на корпорациите, но не и правата на работещите. Категорично съм против това", заяви Радев през октомври 2016 г. в качеството му на кандидат президент.

През март Радев обяви, че споразумението противоречи на Конституцията и каза, че България е направила компромис в името на солидарността.

Споразумението беше одобрено окончателно от Европарламента през февруари. В резултат на подписването на споразумението от българска страна Канада обяви, че облекчава визовия режим за българи, който се очаква от 1 декември да отпадне окончателно.