Сепаратистите обявиха, че новата държава е истинският правоприемник на Украйна, но името се е дискредитирало

Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики обявиха създаването на нова държава, наречена Малорусия. Това обяви лидерът на Донецката народна република (ДНР) Александър Захарченко, като актът бе огласен пред делегати на регионите днес в Донецк.

Така ДНР се обединява с Луганската народна република (ЛНР), като столица на новосъздадената страна става Донецк, а Киев "да остане със статут на исторически и културен център".

"Ние, представители на бивши региони от Украйна, заявяваме, че се учредява нова държава, която представлява правоприемник на Украйна. Новата държава ще се нарича Малорусия, тъй като самото название Украйна се е дискредитирало", обяви Захарченко. 

По негови думи формирането на нова федерална държава цели "да спре гражданската война и да се избегнат нови жертви".

Флагът на новата република е избран нарочно, за да подчертае приемствеността с Украйна. 

"За държавен флаг на Малорусия се признава флагът на Богдан Хмелницки. Изхождаме от това, че ДНР заедно с ЛНР остават единствените територии на Украйна, без да се брои Крим, на които е съхранена законната власт", заяви Захарченко. 

Богдан Хмелницки е военен командир - хетман, на запорожките казаци в Украйна. След оглавено от него въстание срещу полската власт през 1648 г. Украйна се откъсва от властта на Полша и впоследствие става част от Руската империя.

Предвижда се Малорусия да бъде федерална държава с широка автономия. Под контрола на централните органи трябва да останат въпросите на федералния буджет, армията и спецслужбите. 

Според ТАСС наред с представители на ДНР и ЛНР създаването на нова държава е било подкрепено от представители на още 17 украински региона, както и на Киев.

Същевременно лидерът на ДНР предложи в новата държава да бъде въведено за три години извънредно положение с цел избягване на хаоса. За този период според него трябва да бъде забранена дейността на всякакви партии и да започнат разследвания с привличане на международната общност за престъпленията в Одеса, на киевския Майдан и в Донбас.

Украинският президент Петро Порошенко веднага коментира създаването на Малорусия, докато беше на посещение в Грузия. Той подчерта, че "проектът "Новорусия" беше погребан. Украйна ще възстанови суверенитета си в Донбас и Крим". 

Порошенко също така обяви Захарченко за "марионетка, предаваща посланията на Кремъл", заяви той. 

Източник: ТАСС, news.bg, "Клуб Z"