Въпреки изказванията му, че споразумението е вредно за България и ще го даде на Конституционния съд

Президентът Румен Радев е подкрепил търговското споразумение между Европейския съюз и Канада СЕТА по време на заседанието на Съвета на Европа. Това става ясно от официално съобщение на интернет страницата на Съвета, съобщава ТВ Европа. 

Подкрепата му идва по-малко от месец, след като Радев обяви, че щял да сезира Конституционния съд именно заради СЕТА. 

На срещата на върха в Брюксел в четвъртък вечерта обаче президентът Радев е приветствал одобрението, което получи търговското споразумение между Европейския съюз и Канада СЕТА в Европарламента. 

Тогава държавните и правителствените ръководители на страните - членки са приели резолюция, с която приветстват гласуването на евродепутатите в подкрепа на СЕТА. Резолюцията е приета и с подкрепата на България, която се представлява на Европейския съвет от президента Румен Радев. 

Виж още: ЕК: СЕТА няма да наводни европейския пазар с ГМО

"Европейският съвет приветства положителното гласуване в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и очаква неговото временно приложение. Това е ясен сигнал във време, когато протекционистките тенденции се появяват отново. ЕС остава силно ангажиран със здрава търговска политика и отворена и основаваща се на правила многостранна търговска система с централна роля на Световната търговска организация", се посочва в резолюцията, подкрепена и от българския държавен глава. 

Само преди месец Радев обяви, че ще прати търговското споразумение с Канада в Конституционния съд. 

Виж още: Европейският парламент прие СЕТА

По време на цялата му кандидат - президентска кампания Радев твърдеше, както и БСП, че това споразумение е вредно за България. Преди няколко седмици пък Корнелия Нинова обяви всички, които са подкрепили СЕТА, за предатели.

Източник: ТВ "Европа"