Европейското законодателство по отношение на защитата на потребителите или европейските стандарти няма да се променя в следствие на търговското споразумение с Канада

Европейската комисия отхвърли категорично съмненията, че търговското споразумение между ЕС и Канада, което беше ратифицирано тези дни от Европейския парламент, ще наводни българския пазар с ГМО храни, съобщава dnes.bg. 

В споразумението няма никакви разпоредби, свързани с ГМО. Тъй като те отсъстват, важи местното законодателство, обясниха от Брюксел. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в сряда, че СЕТА отваря широко вратите в България за "ГМО, канадско месо и паралелна съдебна система" и че БСП ще блокира ратификацията на споразумението в Народното събрание, ако спечели изборите.

"Нито СЕТА, нито което и да е друго търговско споразумение на ЕС не променя европейското законодателство по отношение на защитата на потребителите или европейските стандарти. Законодателството ни по отношение на ГМО е известно, ограниченията са строги и те ще останат в сила със СЕТА или което и да е друго споразумение", заяви Даниел Росарио, говорител на Европейската комисия за търговията и земеделието.

Виж още: Половината членки на ЕС може да подложат СЕТА на референдум

След влизането в сила на търговското споразумение в ЕС няма да бъде допускан внос на ГМО продукти и семена, чиято употреба е забранена в Общността, а за разрешените ще се прилага същият режим като за отглежданите в ЕС генно-модифицирани храни и семена, заявиха от Европейската комисия.

Държави като България, които забраняват използването и отглеждането на ГМО, ще могат да контролират вносния режим по отношение на Канада, както и преди СЕТА. Същото ще важи и за етикирането на храните - използваните в тях ГМО продукти ще трябва да бъдат указани на етикета.

Европейската комисия отхвърли твърденията на БСП и по отношение на телешкото, гледано с хормони. По данните на Брюксел Канада не внася такова месо в Европа, тъй като цените му са с 20-30% от тези на европейското телешко и говеждо месо и няма желаещи да ги плащат. Канадското свинско пък е само 1% от консумацията на европейския пазар.

Източник: dnes.bg