Собствениците на сгради по улица "Граф Игнатиев” ще могат да боядисват фасадите си само в шест цветови палитри. Сред тях преобладават предимно пастелни тонове и бяло

Столична община планира да обнови фасадите на сградите в самия исторически център на София. Ще бъдат обновени емблематичните улици "Граф Игнатиев" и "Солунска". Това съобщиха Topnovini.bg и "Монитор", като се позовават на главния архитект на Столична община Здравко Здравков.

Собствениците на сгради по улица "Граф Игнатиев” ще могат да боядисват фасадите си само в шест цветови палитри, като всяка от тях ще е с по 10 нюанса. Сред тях преобладават предимно пастелни тонове - бяло, охра, зелено.

От общината вече са разработили пилотен проект за улиците "Граф Игнатиев", "Солунска", "Шести септември" и "Цар Иван Шишман", които вчера бе представен на обществен съвет.

Причината да се избере улица "Граф Игнатиев” е, че през пролетта там започва ремонт на настилките. Екипът на архитектурно студио "АДА" са подготвили 3D сканиране на цялата улица и паспорт на всяка сграда. Така ако един собственик иска да ремонтира фасадата си, той ще получи от общината указания за цветовете и на парапетите, тентите, дограмата, покрива и всички елементи.

За всяка сграда ще има точно място на рекламните надписи на бизнес обектите, като ще има и изисквания за буквите. Ще се обърне внимание и на осветлението, дали то ще бъде с топла или студена светлина, като е предвидено те да светят и през нощта.

Освен това е помислено и за скриването на климатиците, както и за вида на прозорците. Тези мерки ще залегнат в новата Наредба за градската среда, която е част от предложенията за промяна в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, за които не остана време да бъдат приети окончателно в Народното събрание.

Източник: dogrami.bg