Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш недостигът на водни ресурси по света става все по-остър

Макар да смятаме водата за възвръщаем ресурс, който е даденост за света, може да се окаже, че бъркаме и след няколко десетилетия водният запас да започне да се изчерпва.За това предупреждава и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. 

Според Гутериш изчерпването на водните ресурси по света ще доведе до това, че към 2050 г. четвърт от световното население ще усеща хроничен недостиг на вода, предава ТАСС, цитирана от Агенция Фокус.

"В условия, когато потребността от питейна вода расте към средата на века примерно с около 40%, а също така и в условията на глобалните климатични изменения, оказващи въздействия на всички страни, въпросът за недостига на питейна вода предизвиква нарастващо притеснение“, подчерта той, отбелязвайки, че „водата, мирът и сигурността са неразделно свързани".

Виж още: 2/3 от населението на света страда от някакъв недостиг на вода

"Ако не бъде изработен ефективен механизъм за управление на водните ресурси, ние рискуваме да се окажем в ситуация, когато рязко ще се изострят споровете между отделните общности и дори държави", подчерта той.

По негови думи към момента по света има 270 речни басейна, които се използват като източник на прясна вода от две или повече страни и тези речни басейни дават питейна вода на 40% от световното население.
 

Източник: Агенция "Фокус"