12 души са загинали в иранската столица, след като въоръжени мъже откриха огън в сградата на парламента, а на километри оттам имаше експлозия до мавзолея на аятолах Хомейни. Отговорност пое Ислямска държава

12 души са загинали при две паралелни терористични атаки в Техеран тази сутрин, когато нападатели откриха огън с автоматично оръжие в сградата на иранския парламент, а до мавзолея на аятолах Хомейни имаше самоубийствен атентат.

При двата инцидента има и десетки ранени, по първоначални данни около 40 души. Иранските власти оповестиха, че са успели да осуетят трето нападение.

След няколкочасова стрелба местни медии обявиха, че четирима въоръжени мъже в парламента са били ликвидирани от силите за сигурност. Според официалната версия не са взимани заложници, въпреки че се появиха и такива съобщения.

Би Би Си цитира източници, според които нападателите, въоръжени с автомати "Калашников", са проникнали в сградата, преоблечени като жени.

Междувременно около 10,40 ч. местно време в южната част на града други нападатели откриха огън и край мавзолея на духовния водач аятолах Хомейни.

Единият, за който се предполага, че е жена, детонирал колана си с експлозиви, а друг бил убит от силите за сигурност. Няколко цивилни посетители са били ранени.

Според местната агенция "Фарс" отговорността за първите по рода си терористични атентати в Иран е била поета от Ислямска държава. По-късно това бе потвърдено и от новинарската агенция на ИД - АМАК.

От сунитската групировка предупредиха, че ще предприемат нови атаки срещу шиитското мнозинство в страната, която се ангажира активно в борбата срещу ИД в Ирак и Сирия.

Върховният духовен лидер аятолах Али Хаменей обаче бе категоричен, че това няма да има ефект върху страната, а президентът Хасан Рухани призова за "международно и регионално сътрудничество", тъй като "тероризмът е глобален проблем".

Анализатори от Би Би Си коментират случилото се като огромен шок за редовите иранци, свикнали родината им да е далеч по-стабилно и безопасно място в сравнение със съседните държави.

От иранската Революционна гвардия пък са на мнение, че зад нападенията стоят Саудитска Арабия и САЩ, защото само седмица по-рано американският президент е бил на посещение при саудитския крал.

Аятолах Рухола Хомейни повежда Ислямската революция през 1979 г, а терористичните актове се случват броени дни след годишнината от смъртта му (4 юни 1989 г.), когато представители на властите и чужди посланици посещават мемориала.

Източник: Би Би Си, De Re Militari