Така поне твърдят специалисти по сърдечни заболявания

Джордж Клуни е "в несвяст" след раждането на близнаците Александър и Ела, пошегува се неговият говорител, който вчера оповести щастливата новина. Актьорът, който беше заклет ерген, стана баща месец след като навърши 56. Явно семейният живот с Амал му се отразява добре...

Виж още: С какво Джордж Клуни дразни жена си

Всъщност бракът наистина влияе положително на здравето, като повишава шансовете ви да се преборите с потенциални сърдечни проблеми като високия холестерол, твърдят учени, цитирани от Би Би Си.

Дори да смятате, че именно половинката ви вдига кръвното, според проучване сред близо 1 млн. пълнолетни британци любящият съпруг или съпруга може да ви подтикне да се грижите по-добре за себе си. 

Всички участници в изследването имали високо кръвно, повишен холестерол и диабет, а данните, оповестени на научна конференция, сочат, че женените имат по-добри показатели в сравнение с необвързаните.

Д-р Пол Картър и колегите му, осъществили проучването, вече са доказвали, че бракът води до по-големи изгледи да оживеете при инфаркт. Според тях семейният живот играе ролята на буфер при рискови фактори за сърцето, каквито са холестеролът и високото кръвно.

Виж още: Защо бракът пази сърцето

Ако са омъжени/женени, жените и мъжете на възраст между 50 и 70 години с висок холестерол показали с 16% по-високи изгледи да са още живи в края на 14-годишното проучване. По-големи шансове за оцеляване имало и при семейните хора, болни от диабет и хипертония.

Картината обаче е по-неясна при хората със "сложен" статус на обвързване: съжителстващи, разделени, разведени или вдовстващи.

Учените не са уточнили и дали бракът при женените участници в проучването е бил щастлив или нещастен. Те допускат, че причината за тези резултати е не просто брачният статут, а наличието на любим човек, който да ви мотивира да се грижите по-добре за себе си.

Това обаче не означава, че призоваваме всички да се оженят, уточнява д-р Картър.

Изводът от това е, че за здравето и благосъстоянието важно значение имат не само медицински фактори като високото кръвно, но и социалните ни контакти - и трябва да разчитаме да преодолеем проблемите с помощта на любимите си хора, заключават специалисти по сърдечни заболявания.

Източник: Би Би Си