Главният прокурор поиска имунитета на Аврамов заради обвинения в искане на подкуп от частно лице

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов се е отказал от имунитета си, съобщи председателят на Народното събрание Димитър Главчев от парламентарната трибуна.

На 7 юни главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от групата на ДПС Димитър Аврамов, се казва в съобщение на прокоратурата. 

Искането на главния прокурор е във връзка с наказателно производство срещу депутата на ДПС, внесено от Софийската градска прокуратура в Софийския градски съд преди четири години.

Димитър Аврамов и Методи Петков са подсъдими за търговия с влияние. Димитър Аврамов е обвинен в това, че през лятото на 2012 г. във Враца, Плевен и Монтана, подпомогнат от съучастника си Методи Петков, е поискал 50-60 хил. лв. и е получил 100 хил. лв., от търговец, за да упражни влияние при вземане на решение от директора на Областната дирекция "Земеделие" в Монтана. 

На 29 юни 2016 г. Софийският градски съд оправда изцяло Аврамов и Петков. По-късно обаче Апелативният съд отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане на Софийския градски съд.

Производството беше спряно, след като Аврамов беше избран за депутат от ДПС. Днес той декларира, че ще се откаже доброволно от имунитета си.