11 препоръки как да следваме примера на успелите хора

На всички е ясно, че богатите и успелите се различават от всички останали в начина си на мислене и своите всекидневни навици. Онова, по което те наистина се отличават от нас обаче, е начинът им да управляват своите средства, отбелязва Profit.bg.

Виж още: Как пестят богатите

Ето 11 неща, които успелите вършат по-различно във финансово отношение - и в които можем да последваме техния пример:

Не са импулсивни

Колко често сте вземали импулсивни решения за покупка в мола или в магазина за хранителни стоки? Най-вероятно много. А знаете ли, че този начин на мислене може да е най-голямата ви спирачка по пътя към финансовото благосъстояние?

Живеят под възможностите си

Това е една обща черта на някои от най-успелите хора по света. Част от тях живеят доста скромно. Например Уорън Бъфет живее в същата къща, която си е купил през 1958 г., като казва, че тя му върши идеална работа.

Знаят разликата между нужда и желание

Богатите са наясно с разликата между това, което искат, и онова, от което се нуждаят. Разбира се, в определен етап от живота си те често си позволяват да се поглезят, например да си купят яхта. Никога обаче не си позволяват това, докато са във фаза да развиват своите бизнес идеи.

Фокусират се в дългосрочен план

Дългосрочните цели са онези, чието постигане отнема между една и пет години. Те са отличен мотиватор и помагат на хората да погледнат отвъд ситуацията и желанията си в настоящия момент. Те ще ви предпазят от разходи за неща, които не са ви нужни, а освен това ще ви помогнат да концентрирате усилията и средствата си към постигне на дългосрочна финансова независимост.

Имат няколко източника на доход

Богатите не се оставят на стечението на обстоятелствата. Те винаги се подсигуряват по няколко направления и имат обикновено няколко източника на доходи.

Автоматизират спестяването си

Успелите спестяват и имат заделени средства "за черни дни". За да не ги затормозява и натоварва този процес, те често го автоматизират. Казано по друг начин, определена сума пари влиза автоматично в спестовните им сметки всеки месец.

Следват бюджети

Следвайки предварително зададени разходи, те проследяват за какво и къде разходват средствата си. Истински успешните хора винаги следят разходите си.

Инвестират само в неща, които разбират

Този съвет се дава от експерти като Питър Линч и Уорън Бъфет. Определено трябва да се вслушате в него, за да не рискувате да загубите спестяванията си.

Виж още: Шест мита за милионерите

Готови са да правят жертви

Ясно е, че по пътя към богатството ще трябва да правите жертви. Хората, натрупали благосъстояние, са склонни да ги правят. А вие готови ли сте? Това може да включва да живеете в по-малък апартамент, да карате стара кола или да жертвате част от времето си със семейството...

Избягват дълговете

Богатите не си позволяват да задлъжнеят. Те знаят, че цената на този дълг може да е твърде висока и да ги принуди да се откажат от развитие на бизнес идеите и мечтите си.

Обръщат се за финансови съвети и консултации към експерти

Ясно е, че не можете да разбирате от всичко. Не се и опитвайте. Правете като богатите - те поверяват финансите си на специалистите. Готови са също така да поискат помощ от финансови консултанти, когато е необходимо.

Както Уорън Бъфет съветва, една от най-добрите инвестиции, които можете да направите, ако разполагате с малко средства, е в самите вас и в повишаване на квалификацията ви.

Виж още: Вдъхновяващи мисли за парите

Източник: Profit.bg