Много хора смятат, че дори и да би било хубаво, никога няма да станат милионери, и че това е напълно непостижима мечта. За радост, в днешно време има много начини, по които човек може да стане милионер, смята Джейми Тарди от Dailyworth

Докато пише книга, Тарди прави проучване сред повече от 100 милионери от всевъзможни сфери на живота, които натрупват първия си милион по най-различни начини - от собствен бизнес до инвестиции в акции или в имоти. Други успяват да натрупат подобно състояние, като ограничават разходите си и спестяват редовно. 

Преди да стане милионер обаче, човек трябва да се пребори с мистиката и митовете, които заобикалят това понятие. 

Ето шест често срещани мита за милионерите: 

1. Милионерите са по-умни 

Хората имат склонност да поставят милионерите на пиедестал - те трябва да са по-добри или по-умни от всички останали, за да постигат целите си. Това обаче не е вярно. Милионерите са обикновени хора, които са постигнали изключителни неща, но и те правят грешки като всички останали. 

Много от тях пишат с грешки. Имали са идеи и бизнеси, които са се проваляли. Това, с което разполагат повечето милионери, е навикът да си поставят цели и да ги преследват - без да позволяват на извиненията да им пречат. Те също като нас трябва да се справят с неочаквани разходи - течове, здравни осигуровки, проблеми с колата. Те просто продължават напред - въпреки неизбежните пречки, с които трябва да се справят. 

2. Милионерите просто имат по-голям късмет 

Милионерите са най-големите късметлии сред нас, нали? Те печелят от лотарията, натъкват се на злато още при първия си опит за бизнес или пък случайно получават работа мечта с огромна заплата. Нещата не стоят точно така. 

Чистият късмет не е фактор при постигането на успех. Наистина успелите хора по-скоро създават собствения си късмет. В крайна сметка идея за милион долара не струва нищо, ако не бъде реализирана. 

3. Милионерите живеят охолно 

Когато става въпрос за милионери, може би си представяте хора, които живеят в луксозни имения и карат скъпи спортни коли. Реалността? Милионерите често са обикновени хора, които карат обикновени коли и живеят пестеливо. Те често харчат парите си за предмети от първа необходимост и са малко нещата, които са важни за тях. Уорън Бъфет например все още живее в къщата си в Омаха, която купува през 1958 г. за 31 500 долара. В повечето случаи милионерите стигат до това положение благодарение на отлични навици по отношение на спестяването.

Виж оше: Мъдростта на Уорън Бъфет

4. Повечето милионери са родени с пари 

Друг често срещан мит е, че милионерите се раждат в богати семейства или пък наследяват парите си. Това обаче не се случва толкова често. В свое проучване "Фиделити инвестмънтс" стигат до извода, че 86% от милионерите са натрупали състоянието си сами. Всеки от 100-те милионери, които Тарди интервюира за книгата си, е натрупал състоянието си сам, като едва 26% от тях споделят, че са имали връзки с важни хора преди това.

Виж още: Милиардерите по света през 2014 г.

5. Милионерите трябва да са безстрашни 

Макар да изглежда, че единственият начин да станеш милионер е да вървиш напред с пълна пара и да поемаш много рискове, страховете са напълно нормални - дори за суперуспелите. Общо 57% от участвалите в проучването на Тарди милионери споделят, че са се страхували, преди да започнат собствен бизнес - страхували са се от провал, да не разочароват половинките и роднините си, да не изгубят всичко. 

Успехът изисква известен риск, но мъдрите милионери не искат да предприемат необмислен риск. Те са се научили как да разглеждат възможностите и да анализират риска. Повечето милионери намира средно ниво между оптимизма и песимизма. Научават се как да преценяват възможностите реалистично. Признават невероятния потенциал, но работят без умора, за да се научат и да прогнозират предварително. Така могат да са сигурни, че инвестициите им ще се отплатят. 

6. Те получават милиони долари заплата 

Вярно е, че много милионери са спечелили парите си, като са създали (или продали) собствена компания или пък заемат високоплатени длъжности във фирми. Това обаче определено не е единственият начин да натрупаш 1 милион. 

Има такива, които инвестират на борсата, и други, които работят втора работа или си намират някакви пасивни източници на доходи. Инвестициите в недвижими имоти могат да позволят на човек да има доходи от втори източник под формата на наеми. Дори и онези, които не получават милиони долари заплата, могат да натрупат 1 млн. долара. Това просто изисква дисциплина, креативност и концентрация пред целите.

Източник: profit.bg