Иска ви се да спестите някой и друг лев? Вземете пример от по-заможните хора

Макар животът им да е по-екстравагантен от този на останалите, те често са доста предпазливи по отношение на финансите си. Даваме ви някои съвети, базирани на опита на богаташи:

Внимавайте с дребните разходи

Обмисляме добре големите си инвестиции, но важността на дребните неща понякога ни убягва. Не забравяйте обаче, че капка по капка вир става. 

"Огледайте харчовете си от всички страни и отрежете ненужното оттук и оттам. Ще се събере нелоша сума", казва Суз Орман.

Фокусирайте се върху бъдещето

Не се изкушавайте от покупки, които ще ви донесат моментно удовлетворение, но няма да са ви полезни занапред. 

"Можеш да бъдеш млад без пари, но не и стар без тях", заявява Тенеси Уилямс.

Не купувайте неща само за да направите впечатление на някого

На всички ни харесва да бъдем хвалени, да ни се възхищават. Но не е добре да става за сметка на банковата ни сметка. Стремете се да впечатлявате с качества и характер, а не с материални придобивки.

Работете здраво

Битува мнение, че богатите хора по цял ден си клатят краката. Всъщност те работят изключително много, за да постигнат и запазят стандарта си. 

"Обичам бизнеса. Спестявам повече, отколкото харча, инвестирам, планирам бъдещето си. Оглеждам се за различни възможности и се трудя по-здраво, отколкото хората си мислят", заявява актрисата София Вергара.

Заделяйте настрана голяма част от приходите си

Заможните хора са заможни, защото знаят как да управляват парите си. 

"От всеки свой приход спестявам една трета, използвам една трета за ежедневни разходи и давам една трета за благотворителност", споделя Анджелина Джоли.

Практикувайте милионерската формула

Обикновено спестяваме това, което ни остава след като сме посрещнали основните си нужди. Според милионерската формула обаче трябва да е обратното - първо да отделяме колкото преценим за черни дни, а с остатъка да се оправим. Това е принципът, на който се осланя един от най-богатите хора на планетата Уорън Бъфет.