Прилича на плаващ охлюв; наричат го "ноев ковчег"

Този хотел е създаден от руския архитект Александър Ремизов и архитектурната му фирма Remistudio. Изкуствената биосфера с площ 14 000 кв. м е създадена с цел подобряване на екологичното равновесие и дава възможност за екологична почивка без отделяне на въглероден двуокис.

Природните бедствия като силни бури, земетресения или високи вълни не могат да навредят на плаващата сграда. При покачване на морското равнище поради изменението на климата, дори светът да бъде под вода, е възможно е този хотел да се превърне в убежище за хора и животни. Оттам и името му: автономно здание "Ковчег".

Енергията, произведена от вятър, слънце и термични условия, може да се съхранява до шест месеца в специален генератор и да се преобразува в електричество. Архитектът на "зеления оазис" все още търси инвеститори.

Вградена в средата колона на вятърни генератори и термопомпи служи за създаване на електроенергия, която може да се използва в зависимост от сезона за отопление или охлаждане. Многото зеленина в интериора служи за осигуряването на добър микроклимат.

Концепцията на плуващия хотел е да работи и на сушата. Той е проектиран така, че е възможно да стои и на земната повърхност, под формата на полукълбо.

Конструкцията е изградена от полуготови сглобяеми части и той може да бъде сглобен само в рамките на три до четири месеца, в зависимост от това дали трябва да бъде изграден върху вода, в пустинята или върху лед.

Източник: Bulevard.bg