Няколко научни изследвания на международни институти дават отговор защо - и как се възползват от това ресторантите

Със сигурност сте забелязали, че повечето хора се хранят по-обилно, когато времето е мрачно, дъждовно и студено - а когато е горещо, наблягат на студените напитки.

Температурата на самите ястия също оказва значително влияние върху апетита. Кой не обича леденостудена диня или лъжичка сладолед в горещ летен ден?

Същевременно топлото време намалява апетита, защото организмът се опитва да запази самообладание и има нужда от нещо, което да го охлади. А когато е студено, са му необходими много повече калории, за да функционират всички органи и температурата на тялото да се запази в норма. Тогава наблягаме на топли и мазни храни, за да се стоплим и задоволим по-често изразеното чувство на глад.

Вероятно сте обърнали внимание, че в много заведения за хранете през лятото поддържат много ниски температури. Това е така, за да могат да стимулират вашия апетит чрез температурните разлики. Поради тази причина се наслаждавайте на обяда или вечерята си в градината на заведението, където ще се окажете по-малко гладни.

Имайте предвид, че топлите храни се смилат по-бързо и не могат да ви поддържат дълго време сити, което също е показателно защо през зимата се храним по-често и съответно качваме килограми.

Затова се препоръчва е да консумирате храни с различни температури. 30 минути след като се хапнали топла храна, изпийте чаша хладка вода или дъвчете сурови зеленчуци.

Когато климатът е влажен, се набляга на повече зеленчуци и вода. При сух и студен климат тялото се нуждае от повече месо и белтъчини. А когато е горещо, приемайте плодове и сокове в големи дози, за да не се обезводните. 

Източник: foodpanda