Австралийска кампания по пътна безопасност представя Греъм - единственият човек, който би имал шанс да оцелее в инцидент на пътя

Как трябва да изглежда човек, за да оцелее в автомобилна катастрофа? Отговор дава проектът "Греъм" на австралийската комисия по транспортни произшествия (TAC) в щата Виктория.

Най-новата им кампания за безопасност по пътя обединява усилията на водещ хирург травматолог, университетски експерт по разследване на пътни инциденти и световноизвестна скулпторка от Мелбърн.

Резултатът е Греъм (MeetGraham.com.au), чието тяло е "еволюирало", за да устои на различните рискове при катастрофи. 

Спорец проучвания човешкият организъм може да се справи със сблъсък, но само при скорост, която хората могат да развият, без превозни средства. Автомобилите обаче са еволюирали повече от хората и се движат много по-бързо, а оттам шансовете за оцеляване намаляват, обясняват от TAC.

Инсталацията е показана в държавната библиотека на щата Виктория до 8 август, а след това потегля на турне. Целта й е да демонстрира как да се подобри всеки аспект на безопасността по пътищата - без да се имат предвид човешките грешки.

Греъм има дебел череп, врат, който се слива с торса, и гръден кош, действащ като въздушна възглавница. Изработен е от силикон, фибростъкло, колофон и човешки косми.

Източник: TAC