Мозъчен чип позволи на парализиран млад мъж отново да движи ръката си

Парализата е една от най-страшните диагнози, които могат да се чуят в днешно време. Вече обаче има надежда за хората, които не могат да движат крайниците си в следствие на злополуки. 

Шест години след инцидент, довел до парализа на четирите му крайника, американец може днес отново да движи ръката си, за да разбърка захарта в чаша кафе или да улови предмет с помощта на софтуер, сочат резултатите от изследване, цитирани от РТ.

За пръв път пациент с парализа на четирите крайника може да извърши движение с мисълта си, казва съавторът на изследването Чад Боутън от медицинския институт Файнстийн в САЩ.

Боутън и негови колеги стоят зад създаването на чип, кръстен NeuroLife, който може да възстанови комуникацията между мозъка и мускулите, без да се минава през гръбначния мозък.

24-годишният Иън Бъркхарт е с парализа на четирите крайника след инцидент по време на плуване, при който получил увреждане на гръбначния мозък.

Видео: Когато щастието буквално е "на една ръка разстояние"

Лекарите навремето ми казаха, че в най-добрия случай ще мога да движа раменете си, казва Бъркхарт на пресконференция.

През април 2014 г. лекари присаждат по-малък от грахово зърно чип в двигателния кортекс на мозъка му. Чипът предава мислите на пациента до компютър, който ги декодира. След това изпраща командите на мозъка до поредица гривни, които стимулират с електрически ток мускулите на ръката.

От повече от 25 години се работи над превръщането на мислите в действие с помощта на софтуер. През 2014 г. учени показаха, че маймуна може посредством мисълта си, предадена с помощта на електроди, да задвижи ръката на друг примат, който временно е парализиран с анестетици.

"Опитахме се да открием сигнали в мозъка, които са свързани с движението на ръката - поясни Боутън. - Отговорните за движението мозъчни зони са невредими, но сигналите достигат до увреден гръбначен мозък. Там са напълно блокирани и не могат да достигнат до мускулите."

Видео: Момчето, което победи церебралната парализа

През юни 2014 г., два месеца след имплантирането на чипа, Бъркхарт можеше с мисълта си да свива и да разтваря дланта на ръката си. След 15-месечно обучение, включващо три сеанса седмично, пациентът вече може да улови бутилка и да излее съдържанието й в съд.

Бъркхарт може също да държи телефон до ухото си, да разбърка захарта в чаша кафе, да вземе лъжица от пода. Пациентът сега свири на китара чрез видео игра.

Източник: Би Ти Ви, РТ