Няма как да постигнете резултати само с тренировки, трябва и хранителен режим

Тренирате усилено и методично, но не постигате желания резултат? Въпреки усилията във фитнеса или у дома, не виждате значителен напредък? Възможно е да да допускате грешка при храненето. Ето кои са най-честите пропуски, който допускаме в хранителния си режим, изброени от Health and Fitness.

1. Минава твърде много време, преди да хапнете нещо след тренировка

Мислите, че ще отслабнете по-бързо, ако не ядете след тренировка, или смятате, че ако хапнете нещо сред упражнения, усилията ви ще се обезмислят.

Точно в този момент тялото ви е източило запасите си и отчаяно се нуждае от калории, обяснява Нанси Кларк, спортен нутриционист, автор на книги и програми. Тя съветва възможно най-бързо да хапнете нещо. Ако не веднага - в рамките на 30 минути след физическа активност. Така ще задържите нивата на кръвната захар стабилни и ще се предпазите от летаргична умора или свиреп глад.

Ако е време за хранене - направете си обяд или вечеря за 400-500 калории, а ако е междинно хранене - 200-300 калории, по възможност богато на протеини и сложни въглехидрати: кисело мляко с ядки, плод или бъркани яйца са най-добрите варианти.

2. Преяждате, защото сте изгорили "хиляди" калории

След 20 минути на ходещата пътечка имате чувството, че сте изгорили хиляди калории и това ви дава право да се наградите с двоен чийзбургер и шейк. Не е точно така обаче. Всъщност сме склонни да преувеличаваме броя на изгорените калории, така че не започвайте пищен гуляй веднага след тренировка - така наистина има опасност да обезмислите усилията си.

3. Не пийте спортни напитки

Ако сте елитен атлет и всекидневно се натоварвате здравата, може и да усетите ползите от спортните напитки, които връщат енергия под формата на захар и електролити (засилващите мускулите минерали, които се губят с потта).

Във всички останали случаи H2O е най-добрият начин да се хидратирате. "Използвайте жаждата си като знак - казва Кларк. - Пийте толкова, колкото ви се пие, и не се насилвайте, за да достигнете някакво предрварително зададено количество. Използвайте теста за урина: ако пишкате на всеки няколко часа и урината е със светъл цвят - нивата на течности в организма ви са наред."

4. Не прекалявайте с протеините

Протеините са най-добрият нутриент за възстановяване на мускулите след тренировка, но тялото усвоява определено количество. Трябва да балансирате протеините със сложни въглехидрати - пълнозърнестото брашно, зеленчуците и плодовете осигуряват стабилния приток на енергия, от който системите ви се нуждаят, докато протеинът си върши работата по възстановяване на мускулите.

И не се страхувайте от мазнините - добрите, ненаситени мазнини помагат да се чувствате сити.

Най-добрите предложения са пилешко, кафяв ориз, зърнени храни, мляко, плодове и - ура! - паста и телешки кюфтенца.

5. Внимавайте със захарта и кофеина след тренировка

Нормално е след тренировка да се чувствате умора и отпадналост, но не се предоверявайте на захарните десерти и високите дози кафе. Енергийният прилив бързо ще се изпари, кръвната захар ще спадне и ще ви накара да искате още и още захар и вредни храни. Пригответе си по-здравословна закуска, вместо веднага след упражнения да посягате към захарта и кофеина.

6. Не е време за наздраве

Среща с приятели в бар веднага след тренировка не е добра идея. Алкохолът дехидратира, така че изчакайте поне час-два преди консумация. Освен това алкохолът пречи на мускулите да синтезират протеин след гимнастика.

Източник: Health and Fitness