Сещаме се за десетки примери, когато си скубем косите заради погрешно или прекалено ранно натискане на бутона "Изпрати" в електронната ни поща.

Е, Gmail има решение на този проблем, за което мнозина от нас никога нямаше да разберат. 

Животоспасяващата опция, разбира се, е напъхана дълбоко сред настройките. Там където по принцип никога не се сещаме да погледнем, а за нея ни подсказаха от lifehack.bg.

Използвайки я, ще може да настроите времеви прозорец, в който да отмените изпращането на писмото, което пуснахте на вашия партньор, приятел или клиент. Просто трябва да я включите.

Ето как става:

1. Кликнете на бутона, който прилича на гайка, в десния ъгъл на пощата ви в Gmail и изберете опцията Settings от падащото меню.

2. Изберете Labs от реда с опции горе и слезте надолу, докато видите опцията Undo Send, където маркирайте Enable. Завършете със Save Changes.

Чудесно! Вече я имате. Сега, изпращайки имейл, жълтият прозорец, който се появява отгоре и казва "Your message has been sent", ще съдържа в себе си и опцията "Undo".

Кликвайки на нея, прозорецът на мейла, който изпращате, ще се отвори отново, като, разбира се, няма да е изпратен. 

Как да промените времевия интервал за анулиране на пращането?

По подразбиране опцията е настроена да разполагате с времеви интервал до изпращането от 10 секунди, преди да стане късно.

Но може да регулирате времето, с което да разполагате, като максимумът е 30 секунди.

Отново натискате бутона "гайка" и от него избирате Settings, след което в графата General ще откриете Undo Send и избирате периода, който желаете да имате за анулиране на изпращането.

Важно е да знаете, че функциите в Gmail Labs към момента са експериментални и могат да се променят, повредят или изчезнат по всяко време.

Снимка: Явор Иванов / facebook.com/UpliftedSelf