"Булсатком" развиват проект за пускане на собствен спътник около Земята

Ако преди няколко години идеята частна компания да изстреля сателит в космоса беше нещо грандиозно, сега все повече телекомуникационни оператори подготвят присъствието си в космоса. Първият сателит на българската компания "Булсатком" може да е в орбита през 2016 г. Те имат солиден напредък в проекта за изстрелване на собствен спътник, твърдят от компанията.

Съоръжението BulgariaSat-1 ще бъде произведено от Space Systems/Loral (SSL), като цялата дейност по разработване, доставка и изстрелване на спътника се финансират с кредитна линия от американската външнотърговска банка Ex-Im Bank. Заемът, който финансовата институция е предоставила, е 150 млн. долара, пише "Капитал".

"Булсатком" е поръчала телекомуникационния сателит чрез своето дъщерно дружество "България Сат", са съобщили от офиса на компанията в София за изданието. Моделът на съоръжението е LS1300, чийто експлоатационен живот е 15 и повече години. Идеята на тв доставчика е да използва част от капацитета му, за да предлага своята DTH услуга на българския пазар.

Виж още: Астронавти тестват очилата на "Гугъл" за мисии в космоса

Изстрелването на BulgariaSat-1, насрочено за 2016 г., се планира да стане с ракета-носител Falcon-9 на милиардера предприемач Елън Мъск. Неговата компания SpaceX предлага близо двойно по-ниски цени за извеждане на товари в околоземна орбита. За изстрелване на два сателита с една ракета-носител хонконгския оператор AsiaSat ще плати 52.2 млн. долара.

Сателитният проект на "Булсатком" от близо две години е на дневен ред, като компанията има геостанционарна орбита (координати), предоставена й от държавата. За да я оползотвори, тя преговаря за кредитна линия с американска банка от месеци. Явно сега всички изисквания за финансирането са изпълнени.

Виж още: Уиски, специално от Космоса