Българският комисар поема ресора бюджет и човешки ресурси

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви състава на своя екип.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще отговаря за бюджета и човешките ресурси. Също така тя е назначена за заместник-председател на ЕК. Предварителните информации сочеха, че тя ще поеме данъчната политика и борбата с измамите.

В профила си в "Туитър" Георгиева благодари на всички, които са я поддържали. 

Водещият дипломат на Европейския съюз е бившият италиански външен министър Федерика Могерини.

Ключовите постове отиват при Франция и Великобритания - бившият финансов министър на Франция Пиер Московиси поема ресор "Икономика и монетарна политика", а Джонатан Хил отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари.

Румънският еврокомисар Корина Крецу ще се грижи за регионалната политика, а търговията е поверено на Сесилия Малмстрьом от Швеция. Транспортът отива за Чехия, а вътрешният пазар се поема от комисаря от Полша - Елжбиета Биенковска.

Виж още: Избраха Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

За околната среда отговаря Дания, за митническата политика - Унгария, а селското стопанство е ресорът на комисаря от Ирландия.

Всички постове в новата Европейска комисия

Гърцият еврокомисар Димитрис Аврамопулос отговаря за миграцията и вътрешните работи, а кипърският - за интернет и въпросите на културата. Научни изследвания и иновации е ресорът на Испания.

Виж още: Ресорът ни в ЕК - данъчно облагане и борба с измамите

Екипът на Юнкер ще бъде силен, но различен от някои очаквания. Портфейлите са дадени на хората, не на страните, подчерта в понеделник началникът на кабинета на новия председател. Той заяви още, че ЕС трябва да очаква "изненади".