Технологията все още се изпипва

Британска компания е разработила технология, която може да помогне да се избегне опасността от наводнения, особено по пътищата, пише "Дискавъри нюз".

Фирмата Тarmac е създала уникалния материал Topmix Permeable, който вкаран в бетонната настилка, е способен да попие 600 литра вода на квадратен метър в минута.

Идеята е с помощта на този материал да се сложи край на наводенените улици, които са опасни за движението. 

След абсорбирането ѝ дъждовната вода се филтрира през порест пласт от малки камъчета, който отстранява петролните хидрокарбони и други замърсители, срещащи се обичайно по улиците. След филтрирането водата се връща в почвата.

Виж още: Как си представяме бъдещето

Освен това Topmix може да допринесе и за намаляване на ефекта на градското островно затопляне, тъй като порите в структурата му не задържат толкова топлина, колкото асфалтът. Нещо повече, водата, изпаряваща се от порите на бетона, има охлаждащ ефект.

Технологията обаче все още не е готова за приложение в голям мащаб. Tarmac отбелязва, че настилката лесно се уврежда при замръзване на водата и затова не би могла да се използва при отрицателни температури. 

Наред с това продуктът не е подходящ за натоварени пътища, а по-скоро за странични улици, пешеходни зони, велосипедни алеи и паркинги.

Източник: "Дискавъри нюз"