Жан Мишел Жар определи кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН като "най-добрата новина на десетилетието"

Идната седмица бившият футболен национал Христо Стоичков ще бъде номиниран за посланик на добра воля на ЮНЕСКО от генералния директор на организацията Ирина Бокова. 

Стоичков ще бъде предложен в категорията "Шампион за мир". 

Това стана известно след годишната среща на посланиците на добра воля на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, която се проведе в Париж. В изказването си Бокова определи посланиците "визионери на бъдещето".

Сред известните имена, които взеха участие бяха световните звезди Клаудия Кардинале и Жан Мишел Жар, Чико от "Джипси Кингс", професорът по икономика от Женевския университет Пиер Берже и други.

Основните теми, засегнати на срещата бяха борбата срещу тероризма, опазването на културното наследство и последиците от бежанската криза. 

Виж още: Стоичков за негативните коментари след негови снимки с убити животни от сафари в Африка

"Турбулентни времена на разрастващи се конфликти навсякъде по света, войнстващ екстремизъм, брутални терористични атаки, взели само в Париж през ноември миналата година 130 жертви, тези факти изискват глобална битка за сърцата и умовете на хората и най-вече на младите хора. Именно в това е и основната мисия на посланиците на добра воля към ЮНЕСКО", коментира Ирина Бокова.

В интервю за БНТ, Жан Мишел Жар коментира кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН като "най-добрата новина на десетилетието". 

Виж още: Меси: Благодарение на Стоичков аз съм Лионел Меси

"Мисля, че всички се нуждаем вече жена да оглави тази организация, човек като нея, който да бъде гласът на Европа там. С работата си в ЮНЕСКО през последните години тя доказа как нейната енергия, интелигентност и визия за бъдещето могат да повлияят на всички ни. И точно такъв човек е нужен сега на ООН", заяви още световния музикант.

Източник: БНТ