Легендарният холивудски актьор, популярен като Спартак от филма на Стенли Кубрик - и като баща на двукратния носител на "Оскар" Майкъл Дъглас, - почина на 103 (видео)

Кърк Дъглас, една от последните живи легенди от златните години на Холивуд, почина на 103-годишна възраст на 5 февруари.

Роден е в Ню Йорк на 9 декември 1916 г. под името Исур Даниелович, в семейството на еврейски емигранти от днешна Беларус, тогава в пределите на Руската империя. Те приемат фамилията Демски, а той - галеното име Изи, преди да го замени с изцяло нов артистичен псевдоним.

В Америка баща му, който в родината си търгувал с коне, става вехтошар. Години по-късно актьорът, който има шест сестри, кръщава автобиографията си "Синът на вехтошаря" (The Ragman's Son). Расте в недоимък, но успява да стане актьор благодарение на изявите си в училищни пиеси, които му носят стипендия за по-нататъшно обучение.

Става звезда с главната роля на боксьор в своя осми филм, "Шампионът" (1949), която му носи и първата от неговите общо три номинации за "Оскар". Отказва дубльор и в една от сцените действително бива нокаутиран на ринга. Аргументът му: не е лесно едно кроше пред камерата да изглежда достоверно.

Освен възрастта и екранната му кариера, която обхваща седем десетилетия, той има и друго дълголетно постижение - втория си брак, който продължи 65 години, до самата му кончина. Казва, че романтиката започва на 80 - "и моето момиче ще го потвърди".

Със съпругата си, германката Анет Байдънс, се запознал на снимачната площадка на Un acte d'amour (1953). Тя бе до него и при авансовото честване на вековния му юбилей в началото на октомври 2016, организирано в рамките на 95-годишнината на Фонда за кино и телевизия в щата Калифорния.

И тогава все още си личаха следите от тежкия инсулт, който той прекара десетилетие по-рано, отразил се и на говорните му умения.

Поздравления от сцената поднесе неговият син Майкъл Дъглас, който има дори по-успешна кариера и като актьор, и като продуцент - въпреки че баща му го готвел за лекар или адвокат.

За разлика от Майкъл, който има "Оскар" за главната роля в "Уолстрийт" от 1987 г. (и още един като продуцент на най-добрия филм на 1975 г. - "Полет над кукувиче гнездо") Кърк Дъглас така и не печели престижната статуетка за конкретно свое превъплъщение.

През 1996 г. обаче е удостоен с почетния приз на американската киноакадемия "за 50-годишния си статут на творческа и морална сила във филмовата общност". Неговата последна актьорска номинация е за "Жажда за живот" / Lust for Life (1956), където ролята на художника Винсент ван Гог му носи единствения в кариерата му "Златен глобус".

За толкова години така и не усвои работата с компютър, но приживе призна, че обича да реди пасианси. Сред последните от близо 100 заглавия във филмографията му е комедията от 2003-та "Семейна черта", която събират три поколения от фамилията Дъглас: Кърк, Майкъл и внукът Камерън плюс Даяна Дъглас, първа съпруга на Кърк и майка на Майкъл.

Най-популярното превъплъщение на Кърк Дъглас обаче си остава Спартак в едноименната екранизация на Стенли Кубрик, адаптирана от сценариста Долтън Тръмбо по романа на Хауърд Фаст за тракийския гладиатор, оглавил въстание на робите в Рим.

95-годишният Кърк Дъглас до плаката на "Спартак" преди прожекцията на филма в рамките на The Last 70mm Film Festival в Бевърли Хилс, 13 август 2012 г. Снимка: Todd Wawrychuk / ©A.M.P.A.S.

За филма от 1960 г., удостоен с четири награди "Оскар", Кърк Дъглас признава, че имало сцена, която режисьорът искал да отпадне - но в крайна сметка заснел по настояване на актьора: когато всеки от робите се обявява за Спартак, за да не разкрият самоличността на водача си.