Това е показала проверка на МРРБ след разследване на Би Ти Ви

В 60 високи сгради, санирани по Националната програма за енергийна ефективност, са поставени опасни топлоизолации, които горят. Това е показала проверка на регионалното министерство, за която съобщава Би Ти Ви.

От МРРБ са възложили на пожарната да даде предложения за промени в нормативната уредба. Чуждите експерти препоръчват на сградите над 22 метра да се поставят топлоизолации, които са напълно негорими.

Още през лятото, след пожара в 24-етажен жилищен блок в Лондон, който взе десетки жертви, телевизията алармира, че материалите на две румънски фирми са с по-ниско качество от декларираното и не отговарят на законовите изисквания.

Виж още: Защо изгоря лондонската "Гренфел тауър"?

Тогава журналистическата проверка у нас показа, че в 70% от блоковете с над 28-метрова височина, които се санират по държавната програма, масово се използват материали от съседна Румъния, например стиропор EPS, които при тестове са показали по-ниски противопожарни качества, отколкото декларира производителят.

Според проф. Димитър Назърски от Катедрата по строителни материали и изолации в УАСГ стиропорът има най-ниските противопожарни качества.

Топлоизолационните материали се делят на класове. Клас А1 и А2 са негорими и не разпространяват пламъците при пожар. Такава е минералната вата. Клас В са трудногорими и не поддържат горенето. Класовете D, E и F доказано горят.

Агенцията по техническия надзор е била сезирана от българската Асоциация по изолации и партиди от материалите са изследвани в независима италианска лаборатория. 

Според търговци цената на румънския EPS на пазара е около 7 лева на квадратен метър, а за материали от най-висок клас по реакция на огън е двойна. Разликата за един 18-етажен блок с 300 обитатели, чието саниране струва на държавата близо 1,3 млн. лева, е близо 20 хил. лева.

Източник: Би Ти Ви