Потвърдените жертви са вече 30, но още над 70 се водят безследно изчезнали, а първите хипотези сочат новата изолация на жилищния блок като ключов фактор за светкавичното разпространение на огъня

Лондон преживява поредните си драматични дни след адския пожар в Кенсингтън, при който 24-етажен жилищен блок пламна като факла в малките часове на нощта срещу 14 юни. Засега няма данни за умишлен палеж.

Огънят тръгнал от хладилник на четвъртия етаж малко след полунощ, когато над 500-те жители на сградата вече спели. Обитателят на апартамента, шофьор на такси от етиопски произход, успял да избяга, след като алармирал близките си съседи. Горните етажи обаче се оказали в огнен капан, а пожарникарските стълби стигали едва до половината на високата сграда...

Броят на загиналите по последни данни от петък следобед е "поне 30", но се очаква да расте и да надхвърли 100. Първата жертва, чието име беше оповестено вчера, е 23-годишен бежанец от Сирия.

От 30-те настанени в болница ден след пожара 17 бяха в критично състояние, един от които по-късно почина. Десетки други все още се водят безследно изчезнали, сред тях цели семейства с деца. Властите вече предупредиха, че не всички тленни останки ще могат да бъдат идентифицирани.

Огнеборците още преживяват травмиращите гледки с хора, на които са безсилни да помогнат. Според обобщените данни са успели да спасят 65 души.

Виж още: Как да действаме при пожар вкъщи или на обществено място

Британският премиер Тереза Мей разпореди пълно разследване на трагедията. Основните въпроси, които си задават медиите на Острова, са свързани със светкавичното разпространяване на пламъците, обхванали цялата сграда за 15-ина минути.

"Смъртоносен капан", "Ад на земята", "Предизвестено бедствие", "Предупрежденията са били пренебрегнати", "Трагично. Ужасно. Предотвратимо", "Казали им, че е безопасно" - това са някои от заглавията от следващия ден по първите страници на лондонските вестници.

Би Би Си изтъква, че външната изолация, поставена при ремонта на сградата през 2015 г., е съдържала пластмаса (полиетилен) вместо по-огнеустойчива алтернатива с минерална сърцевина. Същата облицовка са имали изпепелени при пожари небостъргачи във Франция, Обединените арабски емирства и Австралия.

По подобен начин в новогодишната нощ на 2015 срещу 2016 г. от пламъци беше обхванат и петзвезден хотел в Дубай, който обаче беше евакуиран навреме. Вече е потвърдено, че пожарът в друг тамошен небостъргач, жилищния "Марина торч", през февруари 2015, се е разраснал заради външната обликовка.

Правителството в Лондон сега обещава проверка на всички жилищни блокове, които напоследък са били обект на такова саниране. Очаква се и промяна на регулациите, които позволяват високи сгради да се строят с едно-единствено стълбище.

Съгласно действащите британски разпоредби пожароизвестителните системи с пръскачки са задължителни за жилищни блокове с височина над 30 м, но не и със задна дата. Около 4000 такива сгради в страната все още не са оборудвани с тях, а въпросът е оставен за решаване от местните власти, алармират експерти пред Би Би Си.

"Гренфел тауър" била строена през 70-те, а козметичният ремонт преди две години излязъл почти 9 млн. долара. Сменена била и дограмата, обособени били и допълнителни апартаменти в по-просторните части от интериора. Новата облицовка марка Reynobond се състояла от два листа алуминиева ламарина с ядро от полиетилен помежду им.

Графика от в. "Сън" показва как пожарът на 4-тия етаж се е разпространил по фасадата, облицована с панели от алуминий с пълнеж от полиуретанова пяна, когато металното покритие пада и оголва лесно възпламенимото ядро, докато пламъците търсят кислород...

Специалисти по противопожарна безопасност са категорични: хората имат право да задават въпроси, тъй като високите блокове във Великобритания се проектират така, че да ограничат пожара в рамките на отделния апартамент и да предотвратят разпространяване на огъня от един етаж към друг.

Живущите, организирани в още през 2010 г. в Grenfell Action Group, предупреждавали още по време на ремонта, че блокът е компрометиран откъм пожарна безопасност, а достъпът на превозни средства при спешни случаи е ограничен.

Според ремонтната фирма обаче пожароизвестителната система в "Гренфел тауър" е била подобрена и разширена.

Само седмица по-рано живеещите там били предупредени в случай на пожар да не напускат жилищата си - стандартна процедура, за да не се пречи на огнеборците, които в същото време се качват по стълбите. По свидетелства на очевидци в часовете след избухването на пламъците хората в апартаментите отново били посъветвани да не излизат.

Получил се е "ефектът на комина", обясняват пред в. "Сън" експерти по пожарна безопасност. По думите им пяната в изолацията горяла като клечки кибрит, а дъждоустойчивото поцинковано покритие пречело за потушаването на пламъците. Същевременно горящият материал от изолационните панели, разположени на 3 см отстояние един от друг, падал и причинявал още пожари по-надолу.

"Ефектът на комина" при пожар спомага за бързото разпространение на огъня по външната изолация на сградата

Източник: Би Би Си, "Скай нюз", в. "Сън"