23-ма души от две смени на граничния пункт бяха задържани при мащабната акция на ГДБОП в няколко града

Банда от корумпирани митничари на ГКПП-Кулата е действала по няколко схеми поне от март 2015 г. насам, обявиха от Специализираната прокуратура, ДАНС, ГДБОП, МВР.

23-ма митнически инспектори и собственици на превозвачески фирми бяха задържани при акция на антимафиотите във вторник вечерта, малко преди края на дневната смяна, което блокира часове наред работата на граничния пункт.

При 83 обиска в няколко града - Казичене, Ихтиман, Сандански, Кулата, Благоевград, Петрич и Кюстендил, - са иззети 60 хил. лева и доказателства за водено "черно счетоводство".

Срещу арестуваните се води досъдебно производство за организирана престъпна група, сформирана за получаване на подкупи.

Освен по традиционния начин - събиране на дребни суми, за да не се създават пречки за преминаването на тежкотоварни автомобили, - митничарите се облагодетелствали и с "ВИП абонамент", който предлагали на определени фирми.

Срещу суми между 50 и 100 лева техните камиони не били проверявани и се избягвало плащане на регламентираните такси за установени отклонения, напр. претоварване.

Съответният митнически инспектор водел отделно счетоводство - на коя фирма е камионът, дата на преминаване, номер на превозното средство и т.н. Сметките за деня били предавани на началник-смяната, а той, от своя страна - на свой колега, който отговарял за връзките с конкретната транспортна фирма и обобщавал данните. Плащането се извършвало в края на всеки месец.

При друга от схемите не се използвала "преференциалната цена", а когато констатирали претоварване, митничарите бавели процедурата по измерване и предлагали на водача да премине втори път срещу около 100 евро.

Използвала се и невъзможността товарен камион да излезе от страната без винетен стикер. Тъй като в системата се въвеждат само номера на стикери, продадени на ГКПП-тата, митничарите събирали номера на винетки, закупени от други места, и ги предоставяли на шофьори в нарушение срещу 10 лева - двойно под таксата от 21 лева, която държавата би трябвало да прибере при подобно нарушение.

Ръководството на агенция "Митници" оказало пълно съдействие в хода на разследването и не е допуснато изтичане на информация преди спецоперацията, уточниха от МВР.

Девет години се точи делото срещу 19 кантарджии от Кулата, припомня същевременно в. "24 часа". Служителите на "Пътни такси и разрешителни" са на съд от 2008 г. заради ощетяване на бюджета с 3,8 млн. лева през 2002-2004 г. Друго шумно дело срещу 17 митничари от Кулата, обвинени във връзка с внос на сурово кафе, приключи с оправдаването им.

Източник: Пресцентър МВР