Едва 1/3 работят по всички правила

Институциите продължават да бездействат по отношение на състоянието на язовирите в страната, алармира прокуратурата. Последните данни показват, че близо 42% от тези водоеми са частично годни.

Близо 10% са в предаварийно състояние, а изправните са малко над 30%. Ако процентите се обърнат в числа, излиза, че над 200 съоръжения у нас са опасни за хората, а 80 са в предаварийно състояние, пресмята БНТ.

Враца, Плевен и Велико Търново са най-критичните области. На този фон се оказва, че няма наказания за неизпълнени предписания на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Вместо да бъдат глобени, на нарушителите са издадени нови предписания.

Изпълнението на тези предписания не е било обвързано от контролния орган със срок, което на практика изключва възможността да се санкционира неизпълнението на дадени задължителни предписания, обяснява заместничката на главния прокурор при Върховната административно прокуратура Ася Петрова.

Според прокуратурата само в 11 случая агенцията е направила опит да глоби нарушители, а по отношение на най-опасните язовири са издадени само шест акта. От агенцията се оправдават, че проблемът е в непълната правна уредба, която пречи да се налагат принудителни административни мерки. Държавното обвинение обаче е категорично, че няма пропуски в законодателството.