След звездата от "Запознай се с малките" близнаците пианисти, които ни представяха на детската Евровизия, също имат участие в емблематичната нюйоркска зала

Близнаците виртуози от Шумен Хасан и Ибрахим Игнатови ще свирят на сцената на легендарната "Карнеги хол" в Ню Йорк. Двамата са спечелили първи места с индивидуални изпълнения и второ място като клавирно дуо в престижния конкурс за таланти "Американ протеже". Класирани са сред 640 изпълнители.

Братята кандидатствали със свои видеоклипове. Във вторник вечерта получили потвърждение и покана за участие в концерт на победителите на прочутата сцена на 23 май, разказва баща им Денис Игнатов пред в. "Труд". Още сме в еуфория, не е ясно как ще съберем средства за участие, признава родителят. Другата алтернативна дата е 19 декември.

Условието било да изпратят изпълнения с продължителност до 7 минути. Хасан участвал с Токата от Пиер Санкан, Ибрахим - с произведение на Родион Шчедрин, а като дует с рапсодия "Вардар", която изпълняват на четири ръце.

Техен връстник - 10-годишната русенка Тереза Тодорова, също свири в "Карнеги хол" тези дни. Наградена в същия международния конкурс, на 21 март тя участва в галаконцерта на победителите, а

на 23 март излиза и пред българската общност

Подобно на друга талантлива вокалистка от "Шоуто на Слави" - варненката Деси Добрева, г-ца Тереза е всъщност пианистка. Тя е на сцена от 4-годишна възраст, на пет вече взема и първия си клавирен урок, а днес учи пиано в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов".

Виж още: Мартенски музикални дни за 55-и път в Русе

Има многобройни отличия от международни и национални конкурси, като само за 2013 г. първите й награди са 12. През 2014 г. стана лауреат на голямата награда на фондация "Димитър Бербатов" в областта на изкуствата от I до IV клас.

Малката пианистка се включва и във всички големи концерти на Общинския детски център за работа с деца, където учи вокално пеене при Наталия Константинова, като

често пее за благотворителни каузи

За изявите си зад Океана дубльорката на Крисия в рубриката "Запознай се с малките" е подготвила произведения от Шуман и Шопен, но и популярни български песни.

Ако братята съберат средства и стигнат до бленуваната от мнозина нюйоркска сцена, със сигурност също ще изнесат концерт пред нашите емигранти в САЩ, прогнозира "Труд" и припомня, че призиви за гостуването им се появиха в интернет още след второто място на детската Евровизия 2014.

След завръщането от Малта много желания на 11-годишните таланти от Шумен се сбъднаха. Домът им вече е като малко музикално училище, казва бащата. Фондацията на Димитър Бербатов и щедри дарители от страната и чужбина закупиха

две пиана и един роял

Децата репетират неуморно на професионалните инструменти. Вече имат и повече часове по музика в училището по изкуствата СОУ "Сава Доброплодни". Финансира ги община Шумен.

Преподавателката им Маринела Маринова каза, че в момента трескаво се подготвят за съвместен концерт с Плевенската филхармония идната сряда; предстои и международният конкурс "Панчо Владигеров" в Шумен от 29 април до 10 май.

Виж още: Обявиха Крисия за 101-вото чудо на света

Колкото до Тереза, тя се занимава активно и с танци, обича да измисля различни хореографии и сама сформира танцова група.

Същевременно многобройните й ангажименти не са пречка да има отличен успех в училище, а българският й е любимият предмет, отбелязват от община Русе, чиято фондация "Русе - град на свободния дух" подпомага участието й в САЩ

Именно нейното име се спряга като новия ни представител на детската Евровизия, на която страната ни тази година е домакин - но идеята за дует с Крисия също ни се струва страхотна, особено като видяхме този любителски клип.