Космическият отломък е изненадал учените, като се е появил неочаквано в небето над планетата

Гигантски астероид ще прелети в непосредствена близост от Земята в нощта на Хелоуин. 

Специалистите от НАСА са останали изненадани от небесното тяло, получило названието 2015 TB145, след като на 10 октомври то бе забелязано от разположената на Хаваите автоматична система Pan-STARRS, пише Gizmodo.

Изследователите отбелязали, че астероидът ще премине на 499 хил. км от Земята, което се равнява на 1,3 разстояния от Земята до Луната. Скоростта на небесното тяло ще бъде 35 км в секунда. За сравнение Челябинският метеорит се е движил със скорост 19 км в секунда, а размерът му не е превишавал 17 метра.

Според изчисленията на специалистите диаметърът на астероида 2015 TB145 е от 280 до 620 метра. Работещите в НАСА учени не са успели да го открият по-рано поради непредсказуемата траектория и високата скорост. И все пак според прогнозите им небесното тяло не представлява никаква опасност за Земята.

Виж още: Mетеоритите предсказват какъв ще е краят на Земята

Следващият астероид с подобен размер - 1999 AN10 - ще прелети покрай Земята през 2027 г. За последен път подобно небесно тяло е прелитало толкова близо до Земята през 2006 г.

Челябинският метеорит, навлязъл в атмосферата на Земята на 15 февруари 2013 г., представлява фрагмент от астероид. 

Космическото тяло се взриви на височина около 50 километра, в резултат на което на територията на Челябинска област паднаха множество негови отломки. Взривът беше наблюдаван от стотици хиляди души в района и граничните райони на Казахстан.

Източник: Gizmodo