С наближаването на изборите за парламент в Германия са зачестили изключително много хакерските атаки към правителствени сайтове

Германия вдига нивото на тревога срещу кибер атаки до "повишена готовност", съобщава германският в. Welt am Sonntag, позовавайки се на съобщение от правителствената пресслужба, според което в последните дни сайтовете на държавните институции са под постоянна атака.

По думите на директор на Федералната служба по информационна сигурност (BSI) Арне Шьонбом ежедневно има отчетени атаки срещу правителствената мрежа.

Службата е насрочила пресконференция за днес, която ще се проведе в рамките на CeBIT - най-голямото технологично изложение в страната. То бе открито в неделя от канцлера Ангела Меркел и японския премиер Шиндзо Абе.

Според германското издание BSI поддържа тесни контакти с организаторите на изборите в страната, политическите партии и властите във федералните провинции. Целта е да се обсъжда как те да се защитават срещу кибератаки и да се подготвят за отблъскването на предполагаеми нападения с наближаването на федералните избори на 24 септември.

В събота сп."Шпигел" публикува интервю с директора на германското разузнаване Бруно Кал, според когото е възможно Русия да се опита да повлияе на федералните избори през септември. 

"Най-малкото трябва да очакваме, че това ще се случи", казва той
Миналата година Бундестагът бе подложен на хакерски атаки, зад които разузнаването подозира, че стоят руските спецслужби.

Кал предупреждава и за растяща заплаха от Русия за Германия и Европа. "Руската заплаха се засилва. Русия удвои бойната си сила по западната си граница, което не може да бъде оценявано като отбранителна позиция срещу Запада", добавя той.

Източник: Ройтерс