Разкрита ли е най-сетне истинската му самоличност? Детектив аматьор твърди, че да - и назовава убиеца, причинил смъртта на поне пет жени в Лондон през 1888 г., като Арън Космински

През 2006 г. читателите на историческото списание на Би Би Си BBC History избират Джак Изкормвача за най-големия британски злодей, а хипотезите за самоличността му допускат, че зад този прякор може да стои дори човек със синя кръв.

Най-новата книга по въпроса - Naming Jack the Ripper, обаче хвърля вината върху чужденец, при това далеч не с благороден произход.

Авторът й Ръсел Едуардс е бизнесмен, а историята на британската столица е сред неговите хобита, наравно с киното, театъра, фитнеса, архитектурата и интериорния дизайн.

Заслугата за идентифицирането на престъпника е не само негова, но и на д-р Яри Лухелайнен, университетски преподавател по молекулярна биология в Ливърпул и по биохимия в Хелзинки. Той имал опит в криминологични разследвания на архивни случаи и разработил собствена техника за извличане на генетичен материал.

През 2007 г. Едуардс купил на търг шал, открит на едно от местопрестъпленията и напоен с кръв. ДНК-то по него се оказало не само на жертвата, но и на убиеца. Изследванията на проби, взети от потомци на жертвите и заподозрените, помогнали да се стигне до име - фризьора Арън Космински, родом от Полша.

Мъжът попаднал в полезрението на полицията още тогава заедно с петима други заподозрени, но поради липса на доказателства не бил привлечен под отговорност. Той живеел в Уайтчапъл, където се разиграли кървавите убийства, а по-късно бил настанен в психиатрия и починал там на 53-годишна възраст.

С годините списъкът набъбна до над 100 заподозрени, сред които внукът на кралица Виктория принц Албърт Виктор, херцогът на Кларънс - художника постимпресионист Уолтър Сикърт, дори бившият министър-председател Уилям Гладстон, припомня в. "Дейли мейл", чието неделно издание "Мейл он сънди" първо информира за новите разкрития по случая.

Космински бил разкрит не по следи от кръв, а от семенна течност. По време на убийствата той бил на 23.