Издирваният от Интерпол мажоритарен собственик на Kорпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се намира в Сърбия, съобщи неговият адвокат Константин Симеонов, според когото в прокуратурата много добре знаят местонахождението на банкера

"Моето пълномощно е подписано в Белград, където се намира Цветан Василев. Сегашното му положение е неудобно за оздравяване на банката. Това е много сложно, но желанието да се прибере в България е налице", заяви пред Ти Ви 7 Симеоново, който от днес представлява официално банкера. 

На въпрос как Василев се е свързал с него, адвокатът обясни, че е използвана обичайната за такива случаи практика - чрез посредници.

По думите на Симеонов Василев не се укрива, а работи преди всичко по спасяването на КТБ. Адвокатът потвърди, че има конкретен план за оздравяването на банката, който ще бъде внесен в БНБ, но ще е трудно да се приложи, ако Василев е в чужбина, както и ако се върне в България, но веднага бъде арестуван. 

Адвокатът потвърди, че вече е внесъл искане да бъде променена мярката за неотклонение на Василев. По думите на Симеонов банкерът иска да се върне в България, макар все още да смята, че има опасност за живота му, свързана с конфликта с Делян Пеевски.

"Опасността не е преминала, защото взаимните обвинения не са спрели и никога не се знае какво може да предприеме един човек, който не е с много сериозно логично мислене. И от тази гледна точка връщането в България е риск за Цветан Василев, но той е готов да го поеме, за да може да направи нещо за оздравяването на банката", посочи Симеонов.

Фалитът на тази банка е с непредвидими последствия за цялата система и би трябвало държавниците, включително и главният прокурор, да си дават сметка за това, посочи още адвокатът. Той критикува Сотир Цацаров за твърде честите му изказвания както и затова, че дава мнение по финансови въпроси като оздравяването на банката, което не му е работа.

Припомняме, че преди дни от БНБ обявиха, че Василев е изпратил писмо, с което ги е уведомил, че скоро инвеститор ще бъде готов с план за спасяване на банкатаВ края на август Василев съобщи в сайта си, че усилено продължава да работи върху модела за преструктуриране на банката съвместно с партньорите от Фонда на Султаната на Оман и други заинтересовани инвеститори.