Когато е завършен, този дом е напълно автономен и при това подвижен. Не е нужно да се включва към външен източник на електричество и водопровод

Редица фирми разработват нов метод за строителство - с отпечатване на повечето части от дома с 3D принтер.

Виж още: Отпечатъха къща

Украинската фирма PassivDom използва точно роботизиран 3D принтер, способен да принтира стените, покрива и пода на къща от 125 кв. м за около осем часа. Прозорците, вратите, водопроводната и електрическата инсталации след това се добавят от работници.

Когато е завършен, този дом е напълно автономен и при това подвижен. Не е нужно да се включва към външен източник на електричество и водопровод. Слънчева енергия се складира в батерия към къщата, а водата се събира от влажността на въздуха. Може да се добави вода в системата на къщата и от обитателите й. Къщата разполага и с независима канализационна система.

Kashtata e energiyno pasivna

Цената на PassivDom започва от 31 900 долара, пише "Бизнес инсайдър". Фирмата предлага три вида къщи, а клиентът може и да комбинира елементите, за да получи уникален дом. Премиум моделът се продава заедно с мебели, но има и необзаведени по-евтини варианти.

Домът предлага възможност да се живее далеч от населени места и инфраструктура и въпреки това да се разполага с комфорта на луксозен дом.

Виж още: 3D принтер ще строи небостъргач в Дубай

Фирмата има офиси в Украйна и в Калифорния, където робот принтира слой след слой покрива, стените и пода на къщата. Стените са дебели 20 см. Всичко е произведено от въглеродни  влакна, полиуретан, смоли, базалтови влакна и фибростъкло.

След това се добавят прозорци, врати, соларни панели, канализация, отоплителна и охлаждаща система, алармена система.

Interiorat na doma

В зависимост от модела целият процес на строителство може да отнеме до 24 часа. Дизайнът и производството на по-сложни и по-големи къщи може да отнеме до месец. Предлагат се и предварително сглобени къщи, които клиентът ще получи за 1 ден.

PassivDom не е единствената фирма, която предлага принтирани къщи. В Сан Франциско е базирана фирмата Apis Cor, в Амстердам работи Dus Architects, а Branch Technology е от Чатануга, щата Тенеси. Всички те могат да построят дом за няколко дни или най-много - седмици.

Източник: izolacii.eu